sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam rottweilera starog 13 mjeseci. Nokat mu je rastući ustranu rascjepio jastučić na šapi pa me interesuje vaše mišljenje šta je potrebno činiti. Povremeno šepa i vidno štedi tu nogu. Evo i par slika šapice. Božidar

O: Jastučići na šapama (mekuši) često su izloženi raznim mehaničkom povredama. To mogu biti porezotine od stakla ili nekih drugih oštrih predmeta, ozljede od grubih podloga, tučnjava, ozebline, opekotine, itd. Uraštanje nokta je također vrlo često uzrok nastajanja rane na tkivu mekuši. Nokti na prstima kod pasa i mačaka su lagano zaobljeni i konstantno rastu, a svaki nokat može postati predugačak i kao takav može predstavljati problem zbog mogućeg lomljenja ili uraštavanja.
 

Ono što vlasnici prvo primjete je da pas šepa, štedi nogu, liže šapu, a nekad se javlja i krvarenje. 


Oštećeni jastučići mogu biti ulazna vrata infekcije pa je važno sanirati povredu.

Promijenjeno mjesto bi trebalo tretirati lokalno sredstvima koja podstiču epitelizaciju i sanaciju rane ožiljkom. Nakon što se ukloni urasli nokat, svježu ranu treba očistiti antiseptikom koji ne nadražuje tkivo (npr. Betadin ili Rivanol). Ovakve su rane česti inficirane pa dolazi do pojave gnojenja. Javlja se oteklina i bolnost, te jača temperiranost na području gdje je došli do uraštanja nokta. Za suzbijanje infekcije koriste se antibiotici koji se apliciraju parenteralno ili peroralno. Rane na jastučićima (mekušima) psa jako dugo zarastaju. Da bi se osiguralo pravilno zaraštavanje rane potrebno je spriječiti psa da liže šapu. To se može postići stavljanjem tzv. elizabetanskog ovratnika. Šapu se može zaštititi stavljanjem povoja ili zaštitne šlapice.

Da bi se spriječila pojava uraštavanja noktiju u mekuši važno je redovito skraćivati nokte. Za životinje koje uglavnom borave u kući preporuka je da se skraćivanje  obavlja svakih 5-6 tjedana, no učestalost zahvata ovisi o brzini rasta i trošenja noktiju kod svake životinje individualno.

Budući da Vaš pas pokazuje znakove bolnosti, šepa i štedi nogu, savjetujem Vam da ga svakako odvedete veterinaru. Nakon pregleda, veterinar će utvrditi o kakvoj se promjeni radi i odrediti daljnju terapiju i postupak.

OZNAKE: