franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Planiram kasistrirati svog psa u starosti od 2,5 god (samojed). Zanima me hoće li se njegovom kastracijom smanjiti agresivnost drugih mužjaka prema njemu i kako bi se drugi mužjaci ponašali prema njemu? Unaprijed hvala na odgovoru.
Lijepi pozdrav, Maja

O: Za očekivati je da će se nakon kastracije smanjiti agresivnost kako Vašeg psa, tako i drugih pasa prema njemu. U mnogo slučajeva, agresivno ponašanje nije izolirano, već dvosmjerno; ono podrazumijeva akciju dva mužjaka. Osim toga, kastriran pas neće lutati u potrazi za ženkama koje se tjeraju i neće doći u situaciju da se natječe sa drugim mužjacima, što već znatno utječe na smanjenje agresivnog ponašanja. Također, mogli bismo reći kako mužjaci "prepoznaju" visoku razinu testorena kod drugih, nekastriranih mužjaka, što vodi agresivnom ponašanju. Kastracija u određenoj mjeri smanjuje pažnju prema njima i to bi bio odgovor na Vaše pitanje.

Međutim, postoje i drugi kompleksni razlozi zašto se psi međusobno bore (dominacija, zaštita i sl.), a na koje kastracija ne utječe. Postoje brojna istraživanja sa različitim rezultatima odnosa kastracija-agresija, pa ne postoji uvijek jednoznačan odgovor u tom smislu. Generalno, može se tvrditi da kastracija utječe na smanjenje agresivnosti, ali ne u svakom slučaju i ne kod svakog psa.

Korisne informacije o ovoj temi možete pročitati i u prethodno objavljenim odgovorima Iznenadna agresija te Međusobna agresija kao pojava u suživotu jazavčara, labradora i mješanca.

OZNAKE: