Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, vlasnik sam dvije ženke (sestre) rotweillera, stare 5 godina. Interesira me da li sterilizacija smanjuje agresivnost i da li se ona preporuča?
Ivan

O: Sterilizacija/ kastracija je operativni zahvat, koji se obavlja pod općom anestezijom, a koristi se u svrhu sprječavanja reprodukcije i prevencije određenih zdravstvenih poremećaja ljubimaca. Razloge za kastraciju moguće je pronaći u njenom povoljnom utjecaju na zdravlje ljubimaca i na ponašanje te u sprječavanju nekontroliranog i neželjenog razmnožavanja.

Sterilizacija ili kastracija mogu pomoći u smanjivanju sklonosti prema agresivnom ponašanju.

Odstranjivanjem spolnih organa mijenja se ponašanje životinje, koja češće miruje te živi bez tzv. "spolnih frustracija" i potreba za pronalaženjem partnera. Naime, poznato je da je ženka koja se tjera uglavnom nemirna, malo spava i malo jede.

Međutim, također se savjetuje da se i utvrdi razlog pojave agresivnog ponašanja Vaših ljubimaca. Naime, kako postoje mnogi oblici agresije (agresija uzrokovana strahom, željom za dominacijom, teritorijalna agresija, posesivna agresija,....) uputno bi bilo o ovoj temi se i konzultirati s instruktorima iz škola za odgoj i edukaciju ljubimaca, koji ovakve probleme rješavaju u velikom postotku slučajeva.

Više o sterilizaciji u starijih ljubimaca možete saznati i u odgovoru kolegice Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Također, savjetujem Vam da se obratite i svom veterinaru ili na Klinke za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručnjaci na području porodništva biti u mogućnosti savjetovati Vas o samom postupku, najnovijim metodama i načinima sterilizacije.

OZNAKE: