Povratak

Uvećani limfni čvor (limfadenopatija) i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović Halilović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam ženku staforda staru 8 godina. Prije 2 i pol godine imala je operaciju zbog piometre. Dan nakon operacije povećali su joj se limfni čvorovi, na tri mjesta. Jedan na vratu i dva na zadnjim nogama. Oporavak od operacije je  super prošao, no nakon 2 i pol godine taj limfni čvor na vratu se nije povukao, dok ovi na nogama jesu. Poprilično je velik, po dužini nekih 5 cm, a širina nekih 3 cm. Na dodir nije topao niti je u te 2,5 godine mijenjao oblik. Kako je narastao, tako je i ostao.  Veterinar mi je rekao da je najbolje da ništa ne operiramo, neka ostane tako ako na tom limfnom čvoru nema nikakvih vidljivih promjena kroz duže vrijeme jer kao može biti svašta (rak, leukemija...). Uz to sam tražila mišljenje još dva veterinara koji su mi rekli skoro isto što i prvi veterinar. Pitanje je da li pas stvarno može poživjeti 2,5 godine ako je neki oblik raka bez ikakvog liječenja? Isto tako da li je moguće da je taj limfni čvor "podivljao" i nije se vratio na svoje "mjesto" nakon što je upala prošla? Pas se inače ponaša normalno i to joj ne predstavlja nikakav problem. Kristina

O: Limfni sustav u organizmu ima niz funkcija, a osnovna je zaštita organizma od različitih štetnih mikroorganizama i filtracija štetnih tvari. Primarni limfni organi su timus i koštana srž, dok sekundarne limfne organe čine slezena i limfni čvorovi. Limfni čvorovi raspoređeni su duž limfnih žila i predstavljaju male filtere koji ograničavaju širenje infekcije u okolna tkiva. Uvećani limfni čvor ili limfadenopatija predstavlja promjenu u obliku, konzistenciji, veličini ili broju limfnih čvorova. Ista može nastati zbog upale samog čvora, reakcija na pojačanu potrebu za stvaranjem imunosnih stanica ako je prisutan određeni mikroorganizam u organizmu, uslijed određenih tumorskih bujanja unutar samog čvora ili metastaza u čvora zbog postojanja nekog drugog tumoroznog procesa u organizmu.

Postoje neke smjernice koje nas mogu uputiti na benignost cijelog procesa, kao što je brzi nastanak, bolnost pri palapaciji, mekani su na dodir i pomični na podlozi. S druge stane, proces koji duže nastaje, postepeno raste, mjenja svoj oblik ili konzistenciju i urasta u susjedna tkiva (nepomičnost na podlozi) može upućivati na malignost procesa. Međutim, ovo su samo smjernice i nažalost detektiranje o čemu se u konkretnom slučaju zaista radi moguće je samo uz detaljan klinički pregled. Uz to, potrebno je odraditi niz dijagnostičkih postupaka kao što su nalazi krvi i punkcija samog limfnog čvora i uzmanje uzoraka za citološku analizu. Ovisno o nalazu, odlučuje se o daljnoj proceduri.

Nažalost, samo na temelju Vaših navoda, nisam u mogućnosti potvrditi niti opovrgnuti o čemu se radi kod Vaše ljubimice, niti procjeniti prognozu samog procesa, no nadam se da će Vam prethodno navedene informacije i savjeti biti od pomoći.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr