Povratak

Učestale upale uha i operativni zahvat na slušnom kanalu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam basseta starog 6 godina. Već dvije godine se borimo s upalom ušiju, sve antibiotike je isprobao, dođe do kratkog poboljšanja pa opet sve nanovo. Trenutno je opet sve buknulo i mislim da ga puno boli. Veterinar nam je ovaj put preporučio operaciju skraćivanja ušnog kanala. Kaže da ćemo se time rješit upala zauvijek. Što vi mislite o tome kao rješenju? Hoćemo li s time biti napokon mirni?
Hvala! Vanja

O: Upala uha (otitis externa) u psa učestalo oboljenje vanjskoj zvukovoda obično popraćeno slabijom ili jačom neugodom i boli. To navodi psa da trese glavom, trlja uhom o pod ili zid, češe se, neraspoložen je i bolno reagira na pokušaj pregleda uha. Neugodan miris kao i manja ili veća količina gnojnog iscjetka se često nalazi pri detaljnijem pregledu.

Uzroci nastanka upale: anatomski (sužen kanal, prekomjerna količina dlaka u zvukovodu, teške viseće uške), paraziti, alergije, infekcije, autoimuno oboljenje.

Upala uha po tijeku mogu biti akutne i kronične, a tendencijom ponovnog oboljenja vrlo česta u uhu koje je jednom oboljelo ili ukoliko proces nije potpuno saniran.

Terapija se provodi nakon točne postavljenje dijagnoze, odnosno pregleda životinje. Pregled uključuje otoskopiranje vanjskoj zvukovoda, te prema indikacijama uzimanje brisa i mikrobiološku obradu. Vrlo je važno isključiti alergiju i problem retencije sadržaja perianalnih žlijezda koji često predstavljaju početak problema. Uz lokalnu terapiju, može se provesti i terapija aplikacijom određenih lijekova na usta ili injekcijama.

Zahvati na slušnom kanalu i srednjem uhu najčešće su završni stadij liječenja pojedinih bolesti uha koji su indicirani samo kad se iscrpe svi vidovi terapije lijekovima. Bez obzira na kvalitetu liječenja i trud vlasnika i veterinara, neke bolesti uha će napredovati do ireverzibilne stenoze slušnog kanala i nemogućnost iskorijenjivanja prateće infekcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr