natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim vas pomozite. Imam srnastog pinča i prije dva dana počela je povraćati. Odveli smo je kod veterinara, dao joj je peptoran i antibiotik međutim povraćanje se ne smiruje. Čim peptoran prestane djelovati, opet počinje. Ne znam da li je nešto pojela, bar ne dok je bila vani samnom. Nema temperaturu, nema proljev, isključili smo otrove, parazite. Ne znam šta više napraviti. I ovako je sitna a ovo ju je oslabilo do kraja. Molim vas, molim pomozite. Nina

O: Dobro je da ste reagirali i potražili pomoć veterinara u ambulanti. Shvaćam Vašu zabrinutost za ljubimicu s obzirom na to da mini pasmine pasa uz učestalo povraćanje mogu veoma brzo dehidrirati. Vjerujem da je i veterinar procijenio stupanj dehidracije te prema tome i odlučio o daljnjim postupcima.

Ono što možete napraviti kako biste joj pomogli jest dati joj otopinu za rehidraciju koju možete nabaviti u našim ljekarnama bez veterinarskog recepta.

To je ustvari prah koji se spravlja s vodom i ponudi psu za piće umjesto vode. Također možete sami otprilike prosuditi je li pas znatno dehidrirao na način da joj uhvatite kožu na leđima u nabor i malo povučete. Ukoliko se nabor, tj. izvrnuta koža vrlo sporo vraća na mjesto znači da je pas znatnije dehidrirao i da mu je potrebna intravenska infuzija zbog nadoknade tekućine. Ukoliko to nije slučaj bit će dovoljno slušati upute veterinara i dati rehidracijsku otopinu.

U slučaju Vaše ljubimice vjerovatno je sluznica želuca znatnije iziritirana te će trebati neko vrijeme da terapija počne djelovati. Međutim, ukoliko bi se povraćanje nastavilo potrebno je dati lijekove (antiemetike) koji smanjuju prjienos podražaja iz gastrointestinalnog sustava do centra za povraćanje u mozgu te tako spriječavaju povraćanje. Jedan od ovakvih pripravaka je Reglan sirup koji se humani pripravak, a u kućnih ljubimaca daje se u krajnoj nuždi zbog svojih nuzdjelovanja. Vjerujem da se upravo radi toga Vaš veterinar prvenstveno odlučio za "blaži" pristup u terapiji Vaše ljubimice.

OZNAKE: