Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam tri psa i po povratku s mora primijetila sam da imaju buhe. Odmah su tretirane Fypryst ampulom, a stan smo generalno očistitli - maknuli tepihe, prekrivače... sve u više navrata pošpricali Biokllom i Neopitroid Alfom. Usisavamo i brišemo cijelu kuću ( sve etaže) i po nekoliko puta. Međutim, prošlo je tjedan dana i psi još uvijek imaju buhe. Čak sam ih oprala i dječjim Pedilin šamponom za uši, kuća je dezinficirana, sve pseće je oprano i prosušeno na suncu. Ne znam više što da radim, da napomenem u vrijeme kad su "dobile buhe" imale su Foresto ogrlice nekih 3-4 mjeseca. Ima li smisla staviti Advocate ampulu i nakon koliko vremena (dobile su Fypryst prije cca tjedan dana). Hvala, Natalija

O: Buhe su mali insekti veličine 1.5-3 mm, tamne boje koji posjeduju usnu sisaljku prilagođenu sisanju krvi domaćina. Noge su im duge, osobito zadni par nogu sto im omogučava skakanje i ujedno ih čini jednim od najboljih skakača. Imaju četiri razvojna stadija: jaje, ličinku i kukuljicu iz koje se razvija posljednji stadij-buha. Sam razvojni ciklus traje oko 20 dana, ovisno o uvjetima, može i duže.

S obzirom na to da se svega 5-10% buha nalazi na životinji, a 90% u njenoj okolini, savjetujemo prvenstveno tretiranje okoline u kojoj životinje borave i to u kotinuitetu od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Usisavanjem i korištenjem parnog čistača može se ukloniti 50-70% jajašaca buha. Dostupni su i razni preparati kao što je BOGACLEAN FLEA FOGGER, insekticid u spreju koji ubija larve, jajašca buha i buhe, a dospijeva i na teško dostupna mjesta. Na raspolaganju je i zaštitni sprej s uljem neema, INDOOR PROTECTION koji sadrži prirodne sastojke (kombinacija neemovog ulja, esencijalnih ulja mente i limuna), stvara zaštitu od nametnika na ležajima ljubimaca, namještaju, tepisima, biljkama...

Same životinje možemo tretirati šamponima protiv nametnika, npr. PETVITAL VEMINEX šamponom koji djeluje odbijajuće na nametnike odmah nakon prve upotrebe, nježno djeluje na kožu zbog neutralnog pH, uklanja neugodne mirise i hrani dlaku. Šampon NATURAL CONTROL NEEM OIL za zaštitu s uljem neema, zelenom glinom i čajevcem izrazito nepovoljno djeluje na parazite, regenerira i održava prirodni balans kože, te HERBA MAX šampon, proizvod na biljnoj bazi koji otklanja buhe i krpelje. Pedilin šampon kojeg ste naveli da ste koristili za tretiranje Vaših ljubimaca osobno ne bih preporučila s obzirom na to da se radi o preparatu koji je namjenjen humanoj medicini.

Dva do tri dana nakon kupanja životinje savjetujem upotrebu ampula, npr. FRYPRYST-a iz razloga što se djelatna tvar ampule (fipronil) taloži u lipidnom sloju kože i dlačnim folikulima te se polako otpušta na kožu i dlaku. Fipronil se kroz 24 sata raspodijeli u kožu i dlaku životinje, a djelovanje mu se smanjuje nakon 50 dana. Ponovni tretman Fryprystom preporučuje se primjeniti najranije za 4 tjedna i to u sljedećim okolnostima: kod preosljetljivosti na ubode buha, kod veće izloženosti krpeljima i kod učestalih kupanja životinja. U područjima smanjene opasnosti od buha i krpelja ampula se može aplicirati svaka 2-3 mjeseca. Nisu poznate nuspojave fipronila u kombinaciji s drugim ektoparaziticima koji se koriste u zaštiti i suzbijanju buha i krpelja u pasa.  

Advocate je preparat koji je učinkovit protiv odraslih buha i njihovih larvalnih stadija (koje budu ubijene kada dođu u dodir s tretiranom životinjom), zatim šugaraca primjenjuje se za suzbijanje sarkoptes šuge, demodikoze, suzbijanje oblića Angiostrongylus vasorum te suzbijanje invazije želučano-crijevnim nametnicima kao što je Toxocara canis-pasja glista. Također se primjenjuje kao dio preventivnog programa za suzbijanje alergijskog dermatitisa uzrokovanog ubodima buha. Valja napomenuti kako ne djeluje protiv krpelja. Jednokratnim tretmanom sprječava se nova infestacija buhama sljedeća 4 tjedna.

OZNAKE: