Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Mojoj kujici samojedu dijagnosticiran je dijabetes te smo počeli s injekcijama svakih 12 sati 9 jedinica i prehrana svakih 12 sati posebnom hranom za dijabetičare, od Hill'sa, jede 200 dag uvečer i 200 ujutro. No, ona ima 22 kile i ona kroz dan je jako gladna. Što bih joj mogla dati, malo riže bez soli onako popodne ili sa mlijekom , jer ne mogu je ovako gladnu gledat! Danas je čak travu išla jesti van! Hvala na odgovoru! Eni

O: Više o dijabetesu kod pasa i prilagođenoj ishrani možete saznati u ranijem odgovoru kolegice naslovljenom Prehrana psa s dijabetesom.

Kao i kod ljudi, inzulinska terapija se povremeno mora prilagoditi. Trebalo bi vršiti i kontrolu razine glukoze u krvi. Bilo kakve promjene bi trebalo provoditi pod nadzorom veterinara koji vodi slučaj. Ukoliko Vam je vaš veterinar propisao ovaj režim prehrane, savjetujem Vma da ga ne mijenjate na svoju ruku. Dijabetes zahtjeva stalni nadzor i po potrebi prilagodbu doze inzulina i količine prehrane.

Ukoliko je ljubimica jela travu, to ne mora biti ništa alarmantno. Vjerojatno se radi o gastritisu pa si s travom pokušava olakšati. Preniska ili previsoka razina glukoze može uzrokovati i komatozno stanje.

Savjetujem Vam da budete u stalnom kontaktu i razgovarate s Vašim veterinarom, redovito vršite kontrole i isključivo u dogovoru s Vašim veterinarom radite izmjene. Eventualno, ukoliko imate uređaj za mjerenje glukoze, mijenjajte prema uputama Vašeg veterinara režim ishrane i jedinice inzulina. Ukoliko ste primjetili da je ljubimica izgubila na težini, obavijestite o tome Vašeg veterinara kako bi korigirao inzulinsku terapiju.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju.

OZNAKE: