Povratak

Važnost prilagođene i kvalitetne prehrane psa koji se liječi od lišmanioze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo haskija starog 6 i pol godina. Pred mjesec dana dijagnosticirana mu je lišmanija i od tada prima terapiju u obliku tableta Alopurinol Belupo / 4 tablete dnevno. Stanje mu se malo poboljšalo, ali ima dana kada je potpuno loše. Dosta često odbija hranu, apatičan je, teško se kreće i ne dobiva na težini.  U zadnja dva dana,  primijetili smo da jede pijesak i zemlju,  nakon čega povrati te da mu curi vodeni sekret iz njuške.  Je li to jedenje pijeska posljedica lišmanije  ili nečega drugoga? Molimo vaše misljenje. Zvonko

O: Nažalost, lišmanioza je vrlo teška bolest sama po sebi jer uzročnik napada sve vitalne organe (od kože, jetre, bubrega...) pri čemu dolazi do oštećenja istih i posljedičnih simptoma od gubitka apetita i tjelesne težine, nujnosti, promjena na koži i drugo. Terapija može trajati vrlo dugo od 2 do 9 mjeseci. Navedeni lijek može izazvati smetnje zbog dugog uzimanja, i to od gubitka apetita povraćanja, proljev, malnutricija, letargija, promjene u ponašanju i stvaranje kamenaca u bubregu koji su vrlo boni za pacijenta.

Radi navednog bitna je ishrana, odnosno dijeta bazirana na niskom udijelu purinske kiseline. Hrana s malo purinske baze su voće i povrće, tijesto od cijelog zrna (potreban je oprez jer neki psi ne podnose tijesto) ,jaja, maslac, jogurt, sir. Hrana sa nešto većim udjelom navedene baze su piletina i puretina, janjetina, riba, govedina... Visoki postotak purinske baze ima meso divljači, patke i guske, špinat, leguminoze te hrana koja je toksična za pse (poput čokolade, češnjaka i luka).

Dosta vlasnika je primjetilo da im psi oboljeli od lišmanioze vrlo rado kozumiraju takozvani BARF pri čemu se vidi i napredak odnosno poboljšanje vezano uz obnovu mišićne mase psa.

Ne postoji preporučena i određena suha veterinarska dijeta (hrana) za pse oboljele od ove bolesti, vlasnici moraju izbjegavati davati takozvanu komercijalnu hranu koja se bazira na malom udjelu mesa i većem udjelu žitarica i pojačivača okusa. Preporuča se suha hrana bez žitarica, ali ne smije se sadržavati grašak, s velikim udjelom mesa (poput Carnilove suhe hrane).

U početku poboljšane ishrane preporuka je davati mokru hranu jer je ona palatabilnija, uz nju se lakše sakrije i tableta (terapija) i psi se lakše oporavljaju tokom bolesti. Jedina zamjerka "mokroj ishrani" je nedostatak stolice ili izmeta te vlasnici najviše daju i mokru i suhu hranu, uz napomenu da navedeni oblici hrane moraju biti odvojeni, ne savjetuje se miješati mokro i suho u istom obroku.

U slučaju ishrane BARF-om, ne miješati s komercijalnom suhom hranu, već koristiti samo BARF.

U posljednje vrijeme u ishranu pasa s  ovom bolesti uvodi se ulje kokosa s jako dobrim rezultatima jer izvrsno djeluje kod promjena na koži, koči razvoj gljivičnih oboljenja, ubrzava zacijeljivanje rana, pospješuje povratak tjelesne težine.

Primjećujete da smo odgovor više bazirali na ishrani jer je ona vrlo bitna kod ove dugotrajne i iscrpljujuće bolesti kod pasa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr