Povratak

Vitamin D / Brit Care Ulje lososa za dopunu prehrane i utjecaj na kvalitetu dlake i kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prema savjetu, odlučili smo se za Brit ulje lososa i kupili ga prošli tjedan i počeli davati uz hranu. Super podnosi, jede uz hranu normalno i stolica je ok. Samo sad čitam na internetu da se ne bi trebalo davati češće od jednom tjedno jer se vitamin D taloži u organizmu. Vi ste također napisali da treba pripaziti sa suplementima koji se deponiraju. Na sastavu hrane koju smo kupili - Royal Canin Poodle piše da i tamo ima D vitamina. Možete li preporučiti dozu kako ga ne bi predozirali? Pudla ima 8,5 kg.

Hvala puno na savjetima. Saša

O: Kalciferol ili D vitamin većim dijelom stvara se u koži iz 7-dehidrokolesterola, prilikom  izlaganja suncu, odnosno njegovim ultraljubičastim zrakama, dok se manjim dijelom unosi hranom. Pojavljuje se u dva oblika: vitamin D2 (ergokalciferol), koji se dobiva iz biljaka i vitamin D3 (kolekalciferol) – 25(OH)D, koji se stvara u koži. Oba oblika su biološki neaktivna dok ne prođu kroz kemijske procese hidroksilacije, prve u jetri i druge u bubregu, i tek tada nastaje njihov aktivni hormonski oblik - 1,25(OH2)D.

Vitamin D topiv je u mastima, a minimalne dnevne potrebe  su 10-20 i.j. po kilogramu tjelesne mase. Gotove hrane za kućne ljubimce sadrže dovoljne količine vitamina i minerala te ih nije potrebno dodavati zdravom psu koji jede takvu hranu. Vitamini sa kojima se kod pasa i mačaka najčešće pretjera su vitamini A i D. Hipervitaminoza D u pasa najčešće je izazvana najboljim namjerama vlasnika koji, u želji da potpomognu rast kostiju, nekontrolirano sipaju u hranu preparate koji sadrže kalcij i vitamin D. Simptomi koji se javljaju su kod hipervitaminoze D su kalcifikacija mekih tkiva, promjene na koži, slabljenje apetita, opstipacija, različiti neurološki poremećaji, a moguće je i zatajenje bubrega.  Primjena vitaminskih pripravaka se preporuča kada za to postoji indikacija, odnosno kada veterinar procijeni da je potrebna primjena takvog preparata.  To može biti u slučaju popravka od bolesti, nedostatka vitamina u prehrani i slično.

Brit Care Ulje lososa je proizvod za dopunu prehrane. To je 100% prirodno ulje lososa koje je izvor Omega 3 masnih kiselina (EPA + DHA) i Omega 6 masnih kiselina. Prema analitičkom sastavu sadrži:  masti 99%, bjelančevine 0%, sirovi pepeo 0%, eikozapentaenska kiselina (EPA) 8,9%, dokozaheksaenska kiselina (DHA) 11,14%, gama linolenska kiselina (GLA) 0,1%.  Ovaj proizvod kao izvor Omega 3 i 6 masnih kiselina pomaže u održavanju zdravlja kože i kvalitete dlake, u razvoju mozga i mrežnice oka, utječe na zdravlje krvožilnog sustava i na smanjenje kolesterola u krvi i na metaboličke procese, te ima prirodni protuupalni učinak. S obzirom na njihovu prirodu i metabolizam, nije zabilježen slučaj deponiranja, odnosno predoziranja nezasićenim masnim kiselinama.  Prema preporuci proizvođača namijenjen je za  svakodnevnu primjenu,  a doza za psa lakšeg od 12 kg je 4 ml. Preparat bi trebalo koristiti kroz minimalno 6–8 tjedana, što ovisi o stanju  životinje, odnosno njezine kože i dlake, te o načinu prehrane.

Ukoliko Vam se čini da nakon ovog perioda nema poboljšanja u kvaliteti dlake, zatražite mišljenje veterinara koji će pregledati  psa i prema nalazu pregleda  dati preporuku da li treba nastaviti sa primjenom preparata ili ne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr