Povratak

Vrijednosti ALT-a u procjenjivanju stanja jetre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Koliko vidim iz Vašeg prethodnog odgovora, bolesti jetre manifestiraju se i povračanjem,smanjenim apetitom , gubitkom težine , žuticom. Promjene kod naše kujice započele su povečanjem apetita, a nakon dva tjedna i povećanom žeđu. Znakova žutice nema. Nakon prve analize krvi dobivala je Klavuxil tablete (zaključno s današnjim danom) te Legaphyton tablete. Hrani se kombinirano kuhanom hranom (riža, pura, orzo s krtim mesom i povrćem) i dijetnom hranom Purina Pro Plan Hepatic. Današnja analiza krvi pokazala je povećanje vrijednosti ALP-a s prošlotjednih 942 na 1380. ALT je nešto smanjen, sa 482 na 459. GOT 69,9. Pregled ultrazvukom ne ukazuje na promjene. Žeđ je nešto manja i kontrolira mokrenje. Neprestana glad i dalje prisutna. S poštovanjem, Mirjana

O: ALT (alanin aminotransferaza) specifičan je enzim jetre u pasa. Povećanje vrijednosti ALT u nalazu biokemije krvi upućuje na oštećenje jetrenih stanica a vrijednosti koreliraju s brojem oštećenih stanica jetre. Naglo povišenje vrijednosti upućuje na akutni proces, dok sporo povećanje na opstrukciju žučnih prohoda.  Do povišenja vrijednosti prvenstveno dolazi kod oštećenja jetrenih stanica, no uočava se i kod oštećenja bubrežnih stanica, skeletnog mišićja, gušterače i srčanog mišića. Hemoliza i lipemija također mogu biti uzrokom lažno povišenog očitanja. Pad vrijednosti upućuje na oporavak ili pad broja funkcionalnih jetrenih stanica.

U procjenjivanju zdravstvenog stanja jetre, osim navedenog enzima, značaj ima i aspartat aminotransferaza (AST). Osim u jetri, ovaj enzim nalazi se i u srčanom mišiću, bubrezima, skeletnom mišićju i mozgu, ali je uz ALT specifičan za jetru. Koncentriran je u citosolu, a otpušta se ako dolazi do propadanja jetrenih stanica, zbog infekcije ili poremećene opskrbe krvlju. Povišene vrijednosti AST-a mogu se javiti u početku razvitka jetrenih bolesti no i u mladih životinja koje rastu. U cirkulaciji je prisutan mnogo kraće nego ALT, tako da vrijednosti AST imaju tendenciju naglog pada ako je funkcija jetre ponovno uspostavljena. Razina ovih enzima u serumu povećava se dva do tri dana nakon što je jetra bila zahvaćena oštećenjem, a vraća se na normalu za nekoliko tjedana nakon eventualno poduzetog liječenja. Vrijeme od dva mjeseca je, stoga, više nego dovoljno da se biokemijske vrijednosti krvi znatno izmjene.

Općenito se smatra kako je povišenje ALT-a dva do tri puta veće od normale beznačajno, a jedino konstantno povišenje se može smatrati abnormalnim. Razina vrijednosti ALT mogu biti povišene 4-5 puta od normale i u slučajevima nehepatičkih poremećaja kao što je upala gastrointestinalnog sustava, hemolitičke anemije i zatajenja srca. Psi pod terapijom antikonvulziva i glukokortikoida ili oni s otežanim otjecanjem žuči imaju umjereno povišene vrijednosti. Vrijednosti ALT mogu biti povišene i uslijed davanja lijekova.

Naveli ste da se vrijednosti ALT-a smanjuju, to je dobar znak.

Smatra se također, da ukoliko ostala dva specifična jetrena enzima nemaju povišene vrijednosti, nema razloga za zabrinutost ako vrijednosti ALT nisu veće od 300-400 IU/L ili više.

Nije rijetka pojava da su visoke vrijednosti ALT-a slučajan nalaz pri pretrazi krvi. Ako se ne radi o nekoj bolesti, vrijednosti se spuste na normalu kroz nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci. U većini slučajeva njihovo povišenje se ne može specificirati, no osim lijekova, trauma, zaostajanje žuči, krvni ugrušci i toksini mogući su uzroci.

Za pretragu biokemije krvi potrebno je, nakon vađenja krvi, ostaviti je da se koagulira kako bi se ekstrahirala tekućina (serum). Krv se obično koagulira minimalno 30 minuta a maksimalno 1 sat nakon vađenja krvi, no za ovu se pretragu upotrebljavaju posebni nosači (ukorporirani u epruvetu u koju se krv uzima) koji ubrzavaju ovaj proces ili se krv podvrgava centrifugiranju. Biokemijsku pretragu treba provesti unutar jednog sata nakon vađenja krvi, kako bi se dobili točni rezultati.

Imajte na umu kako jedan nalaz povišenih vrijednosti jetrenih enzima u pretrazi krvi nema osobitog dijagnostičkog značaja. Tek dva uzastopna nalaza viših vrijednosti, napravljenja u razmaku 3-4 tjedna, mogla bi ukazati na određene zdravstvene probleme, a osim ovih biokemijskih pokazatelja kod dijagnostike neophodno je napraviti i kompletnu krvnu sliku, analizu urina, funkciju štitnjače, UZV jetre je obavljen te kazete da je uredan.U daljnoj dijagnostici trebalo bi još obaviti RTG abdomena, po potrebi i biopsiju jetre te serološka testiranja.

Svakako u dogovoru s Vašim veterinarom kroz nekoliko tjedana napravite kontrolnu krvnu sliku kako bi se dobila bolja slika o zdravstvenom stanju Vaše ljubimice. Ako je potrebno, uvijek postoji mogućnost da sa svim svojim nalazima odete kod kolega internista na Veterinaskom fakultetu u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr