Povratak

Vrućina i apetit

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije tjedan dana kupili smo štene njemačkog ovčara koje će 20.7. navršiti dva mjeseca starosti. Hranimo ga hranom "Royal Canin", tri puta dnevno po 10 dkg. Posljednja tri dana primjetili smo da ima smanjen apetit, ujutro pojede malo, popodne ništa, a uvečer isto malo. Utječe li vrućina toliko na apetit ili mu možda ne odgovara hrana? Kada je muž kupovao hranu za štence, prodavačica mu je dala hranu za štence na kojoj piše da je za "mini dog junior", što smo tek naknadno vidjeli. Ima li kakve razlike u hrani za štence manje i veće vrste?
Unaprijed zahvaljujem!
Andrea

O: Vaše štene, njemački ovčar, pripada u skupinu velikih pasmina koji kao odrasle jedinke imaju tjelesnu težinu između 25 kg i 80 kg. Njemački ovčar uglavnom postiže tjelesnu težinu do 45 kg, a pošto ste se odlučili za superpremium hranu od Royal Canina, Vaše štene trebalo bi hraniti s MAXI baby dog od navedenog proizvođača i to do njegovog petog mjeseca života, a nakon toga s MAXI junior do 15 mjeseca života ili s BREED GERMAN SHEPHERD junior 30 (od 5 do 15 mjeseca starosti). Rast ove pasmine dugo traje i odvija se u dvije faze; prva faza traje do 5. mjeseca i zahtjeva hranu visoke kalorične, vitaminske i mineralne vrijednosti, a zbog još nerazvijenog probavnog sistema mora biti lako probavljiva. Druga faza rasta (od 5 do 15 mjeseca) zahtjeva nešto manje kaloričnu hranu od prve faze, mišična masa u ovoj fazi se izgrađuje nešto sporije, a koštani sustav se konačno u potpunosti formira, također treba kontrolirati količinu unesene hrane (prema tabeli koja se nalazi na omotu pakirane hrane) jer prekomjerna težina izaziva zdravstvene probleme kod koštanog sustava. U ovoj hrani nalazi se uravnotežen odnos kalcija i fosfora, glukozamina i hondroitina koji zajedno i u pravilnom odnosu (zato se ova hrana zove superpremium jer je u potpunosti izbalansirana i ne treba dodavati posebno vitaminske i mineralne preparate), osiguravaju zdrav i otporan koštano-zglobni sustav, a time je omogućen zdrav i dug život Vašeg psa.

Tokom ovog ljeta zbog velikih vrućina, većina vlasnika se žali da im ljubimci vrlo malo jedu. Svi kućni ljubimci (od ptičica, glodavaca, maca i pasa), vrlo malo se kreću i više se izležavaju u hladu ili na pločicama u kupaoni i kuhinji, te im je potreba za hranom i kalorijama smanjena (prilikom probave tjelo se dodatno zagrijava, a naši ljubimci uglavnom nemaju žlijezde znojnice i vrlo teško odaju višak tjelesne topline i pri tome dosta dahću i manje se igraju, trče ). Količinu propisanog dnevnog obroka možete nešto smanjiti, a štenetu ponuditi tokom dana kada je nešto hladnije, ujutro i navečer, također možete mu ponuditi i mliječno kisele produkte kao što je svježi kravlji sir, kiselo mlijeko i acidofil koje možte preliti i umiješati sa suhom hranom.

Kada padnu ove visoke vanjske temperature, vratiti će se i apetit. Nadam se da ste ga očistili od unutarnjih (crijevnih) parazita, da svakodnevno ima pristup svježoj vodi. Ako smatrate da pas premalo jede, uopće se ne igra, tokom dana više spava i leži, posjetite svog veterinara da ga pregleda.

Razlika između hrane za štenad malih i velikih pasmina je velika, od veličine granula pa do zastupljenosti određenih vitamina, bjelančevina i minerala. Male pasmine dostižu tjelesnu težinu do najviše 10 kg, spolno i fizički sazrijevaju do 10 mjeseca života te su njihove energetske i nutricionističke potrebe manje nego kod štenadi velikih pasmina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr