Povratak

Začep (konstipacija) i crna obojanost stolice psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi, ako je moguće, pomognete u vezi moje Westy terijerke. Dosta je potištena i ima crnu i tvrdu stolicu te temperaturu rektalno 39,1C. Hoće puno jesti, ali joj ne dam da se prenajede jer imam osjećaj da joj je trbuh tvrd i napregnut, a na dodir stenje, ali ne cvili. Posjetio sam veterinara koji joj već četvrti dan daje antibiotik i cjepivo da povuče vodu radi probave, ali mi se čini da je to ipak predugo, a ponašanje kujice je isto.
Danko

O: Fiziološka temperatura odraslog psa je 37,5 - 39°C, a  štenca 37,5 - 39,5°C.

Centar za termoregulaciju se nalazi u hipotalamusu i osigurava dnevne oscilacije tjelesne temperature unutar 1°C.

Psi obično defeciraju dvaput u jednome danu, no sasvim je u redu i defeciranje jednom u dva dana.

Konstipacijom se može zvati stanje u kojem pas ne defecira više od tri puta tjedno, a stolica je tvrda, suha i u peleticama. Defeciranje je otežano, a pokreti crijeva bolni (grčevi). Općenito je konstipacija u pasa rijetka, ne predstavlja osobiti problem i prolazi sama od sebe kroz nekoliko dana. Konstipacija se obično nikada ne javlja u pasa koji se svakodnevno kreću, piju dovoljno vode i imaju priliku izlaziti van bar tri puta na dan. Konstipacija u pasa prvenstveno je uzrokovana neadekvatnom prehranom (kosti, progutani strani predmeti, neprobavljiva hrana...). O ostalim uzrocima začepa u pasa pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Naveli ste mi premalo anamnestičkih podataka pa ću općenito napomenuti da je, osim općeg kliničkog pregleda, potrebno načiniti dodatne pretrage (RTG-snimka abdomena ili UZV) kako bi se isključilo strano tijelo, neki drugi crijevni poremećaj (zapletaj, uvlačenje jednog dijela crijeva u drugi) ili pritisak nekog organa na prohodnost crijeva. Dobro je načiniti i kompletnu krvnu sliku te biokemiju krvi kako bi se moglo procijeniti opće zdravstveno stanje.

Također, moram napomenuti kako crna obojanost stolice upućuje na krvarenja prvenstveno u gornjim dijelovima crijeva, a može biti rezultat parazitarne invazije, bakterijske ili virusne infekcije, stranog tijela i dr. Nadutost u području trbuha u pasa, osim poremećajima probave u crijevima može biti posljedicom i ascitesa (nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini).

Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom (smanjenom razinom albumina u krvnim žilama), ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene.

Kako potištenost u pasa najčešće prati ozbiljne poremetnje zdravstvenog stanja, ovaj simptom ne treba zanemariti. Svakako Vašeg veterinara, ukoliko niste, obavijestite o nepromijenjenom stanju Vaše ljubimice kako bi, pravovremenim pretragama, mogao nadopuniti postavljenu dijagnozu i poduzeti odgovarajuću terapiju.

Što se prehrane tiče, Vašoj ljubimici možete pomoći medicinskim hranama za pse s gastrointestinalanim poremećajima (Hills i/d, w/d ili d/d, Royal Canin Intestinal ili Sensitivity control te Eukanuba Intestinal). Sve navedene hrane osiguravaju visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr