zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Od prije par dana imam štenca od 4,5 mjeseci, štenac je velike pasmine ima oko 20 kg. Primjetila sam da na prelazu iz leđnog dijela u rep ima jako izražen prvi pršljen, kao da je zadebljao ili da je uvećan, kada pređem rukom od leđa prema repu jasno osjetim ispupčenje. Ne osjeća nikakvu nelagodu ili bol u tom dijelu. Rep drži opušteno, normalno maše kada se raduje a kada trči rep podigne iznad nivoa leđa. Zanima me da li je potrebno hitno voditi psa veterinaru ili možemo pričekati koji dan dok se pas ne navikne na novu sredinu i koliko ozbiljan je ovaj problem.  Unaprijed hvala za odgovor  i srdačan pozdrav.

O: Vrlo mi je teško s obzirom na opisano pretpostaviti o čemu se radi kod Vašeg ljubimca. Izrasline, zadebljanja ili otekline kod pasa mogu biti različite etiologije. Kako Vas prethodni vlasnici nisu upozorili na neuobičajenu pojavu kod Vašeg ljubimca, nedostaju nam i vrlo biti podaci kod usmjeravanja ka sumnji, a to je duljina trajanja procesa, da li ta izbočina raste i kojim intenzitetom, da li se sa vremenom mijenjala konzistencija, da li je promjena ograničena ili ne.

Sljedeće, postoji mogućnost kako je pojava nastala od dolaska u Vaš dom pa u obzir, osim promjena na samom kralješku, treba uzeti i mogućnosti pojave apscesa ili hematoma. Naime, navedene pojave česte su kod štenaca jer obično nastaju mehanički, odnosno udarcem, ubodom ili sl., a uslijed njihove nestašne prirode.

Hematom (nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini) bih u ovom slučaju možda i isključila jer navodite da je izraslina tvrda (odnsono kao kralježak) te ne uočavate promjenu pigmentacije kože. Naime, veći hematom bi se trebao u roku otprilike sedam smanjiti i nakon nekog vremena i potpuno resorbirati dok kod manjih taj proces traje i kraće. Također, apsces (nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini) bi bio bolan i temperiran (topao) i vjerojatno bi pas izbjegavao ležanje na toj strani te ne bi dopuštao diranje a pokreti repa bili bi mu ograničeni uslijed bolnosti.

Osim navedenoga, treba spomenuti i mogućnost pojave kožnog tumora. Iako su dosta česti kod pasa, srećom je oko 80% kožnih tumora benigno. Od benignih tumora pojavljuje se lipom, histiocitom, papilomi, adenom tubularnih žlijezda dok su najčešći maligni tumori: mastocitom, hemangiosarkom, fibrosarkom, melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica. Naravno, na temelju samog izgleda promjene i bez prethodne patohistološke dijagnostike ne može se znati o kojoj se vrsti tumora radi kao ni o njegovoj naravi, iako se smatra da benigni tumori rastu ograničeno, a sam rast u dužem vremenskom periodu je sporiji i manje invazivan nego je to kod malignih tumora. Također, opće stanje većeg broja pasa sa zloćudnim promjenama je promjenjeno (mršavost usprkos apetitu, slabost, povraćanje, poremećena krvna slika).

Sljedeće, lokacija promjene koju opisujete vrlo je blizu lokacije repne žlijezde kod pasa. U pasa na gornjem dijelu repa, blizu njegove baze, smještene su mirisne lojne ili masne žlijezde. Zdravstveni poremećaji na ovoj žlijezdi najčešće se javljaju u nekastriranih mužjaka i to povećanje njezina obujma (hiperplazija), no problemi na ovoj lokaciji mogu biti posljedicom i hormonalnih poremećaja prvenstveno smanjene funkcije štitnjače (hipotireoidizam). U potonjem slučaju je vrlo često na tom mjestu na repu vidljiva masna koža i dlaka, gubitak dlake, kraste te hiperpigmentacija same žlijezde, ali i njene okoline. Problem se rješava liječenjem postojećeg procesa ili po potrebi i kirurškim odstranjivanjem žlijezde.

I posljednje, promjena koju ste uočili doista može biti vezana uz promjene na samo kralješku. Kako ne uočavate neuobičajene pokrete bilo repa ili nogu, za pretpostaviti je kako se radi o bujanju koštanog tkiva kralješka i da nema drugih poremetnji provodljivosti živčevlja. Repni kralješci su prirodni završetak kralježnice koja je dio koštanog sustava tijela. Formiranje samog skeleta pasa događa se u vrlo ranoj fazi embrionalnog razvoja. Sam izgled budućeg skeleta psa ovisi o nasljednim faktorima. Mutacije kod rekombinacije genetskog materijala nisu rijetke, a one se kao takve mogu prenijeti na potomstvo. Deformacije kralježaka ili čak i repa kao takve su dio defekata skeleta, a takav genetski defekat se može ispoljiti na razne načine od potpunog nedostatka repa, ili nedostatka samo jednog repnog kralješka pa do zavrnuća, uvijanja, kukica ili pak viška jednog ili nekoliko kralješaka. Uvrnuća i slične deformacije već nekoliko tjedana po štenjenju postaju vidljive.

U svakom slučaju, problemi s kralješnicom se moraju dijagnosticirati te utvrditi točna njihova lokacija kao i opseg problema. U tu svrhu, nerijetko je potrebno obaviti kompletni neurološki pregled ljubimca kao i slikanje kralješnice. Ovdje se poprilično često koristi metoda kontrastnog slikanja kralješnice ili mijelografija.

Stoga, s obzirom na brojne mogućnosti uzroka i prirode pojave kod Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili na Klinike veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Naime, tek nakon opće kliničke pretrage, RTG-snimke te dodatnih pretraga (npr. punkcija, uzimanje biopsata,...) moći će se odrediti priroda promjene te u skladu s njom odrediti daljnju terapiju.

Kako je štene kod Vas već nekoliko dana, bez bojazni se možete što prije uputiti na pregled jer se općenito smatra kako je period od 3 do 5 dana za štene ove dobi sasvim dostatno za akomodaciju. Također, u ambulanti dogovorite i termin cijepljenja ukoliko nije obavljeno do sada, kao i dehelmintizaciju i zaštitu od vanjskih parazita. Naime, ovi preventivni zahvati neminovni su u osiguravanju optimalnog zdravlja šteneta pa im svakako treba dati pozornost.

OZNAKE: