sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene pekinezera, staro mjesec dana. Ima neki mjehurić i ne raste uopće nimalo, hoda pomalo, ali ne kao i drugo štene koje je za duplo veće od njega. Ti mjehurići ili, ne znam šta je to po trbuhu su mu...

Što da radim? I što je to?
Stjepan

O: Zaostajanje u rastu može imati različite uzroke, npr. nedostatna prehrana, parazitarne invazije, endokrinološki poremećaji, itd. Nedovoljna količina hrane ili hrana koja po svom sastavu ne zadovoljava nutritivne potrebe šteneta koje je u razvoju, jedan je od najčešćih razloga zaostajanja u rastu. Ako štene iz nekog razloga ne siše dovoljno potrebno ga je nadohranjivati sa zamjenskim mlijekom za štence. U dobi od mjesec dana u prehranu se polako može početi uvoditi kašica za štence i gotova hrana za štence koju se  u početku vlaži toplom vodom. U toj dobi štenci bi trebali dobivati hranu dvaput dnevno i mlijeko dvaput dnevno (znači ukupno četiri obroka na dan). Osim toga, potrebno ih je očistiti od crijevnih parazita.

Što se tiče  "mjehurića" na koži, niste naveli da li se radi o jednoj ili više promjena, gdje su smještene, koliko su velike, itd.

Ako se radi o jednoj tvorbi koja je smještena na području pupka, može se raditi o umbilikalnoj herniji. Pupčana (umbilikalna) hernija je dosta česta pojava kod štenaca, a smatra se da je njen nastanak u direktnoj vezi s embrionalnim rastom i razvojem. Za vrijeme embrionalnog razvoja na ventralnoj stjenci trbuha formira se otvor kroz koji prolazi pupčana vrpca. Nakon rođenja taj se otvor zatvara, a na njegovom mjestu ostaje pupčani ožiljak. Ako se taj otvor ne zatvori , razvija se pupčana hernija.  Ova hernija je na  dodir  mekana, bezbolna i reponibilna - nestane dodirom, tj. sadržaj kile se pritiskom može povući u trbušnu šupljinu. Sadržaj koji se nalazi unutra je obično masno tkivo no ponekad u njoj može biti i crijevo ili drugi trbušni organi. U tom slučaju može doći do uklještenja i stiskanja organa što je opasno za život životinje.

Ako se radi o više malih sitnih mjehurića odnosno superficijalnih pustula koje su smještene uglavnom na dijelovima koji su slabije prekriveni dlakom (trbuh, ispod pazuha i područje prepona) može se raditi o impetigu. Impetigo se najčešće javlja za vrijeme i prije puberteta. Životinja se ne češe, a pustule mogu prsnuti nakon čega  se stvore kraste žućkaste boje. Infekciju izazivaju bakterije iz roda Staphylococus , a nastaje kao posledica djelovanja određenih faktora kao što su kutane abrazije, prisustvo crijevnih parazita, virusne infekcije, povećana vlažnost, smanjena otpornost organizma, slaba ishrana, nehigijenski uvjeti i dr.

Savjetujem Vam da  što prije odvedete štene kod veterinara koji će ga pregledati i točno utvrditi što je s njim, o kakvom se to mjehuriću radi i da li je štene normalno razvijeno.  U skladu s postavljenom dijagnozom, određuje se i odgovarajuća terapija.

OZNAKE: