Povratak

Zaraštavanje rana: liječenje i tretiranje rana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa starog 3 god pasmine dogo canario. Prije mjesec dana češao se i napravio 5 ranica na vratu. Otišao sam u veterinara očisto mu je analke i mislili smo da je problem u tome,ali rane nisu zarastale.Veterinar mu je propisao Cedax koje je pio 2 tjedna i nije bilo nikakvog pomaka, pa je dobio Clavax kojeg je isto pio 2 tjedna bez i najmanjeg pomaka. Problem je u tome što se te ranice non-stop gnjoje, ne zarastaju i intezivno se osjećaju (on se više ne češe na ta mjesta a ja čistim rane rivanolom, probao sam hidrogenom, betadinom,veterinar mi je dao i Flogoderm mast za životine) Radio sam bris i testirao ga na lišmanijozu ali oba rezultata su bila negativna. Da li mozda znate o čemu je riječ i što dalje poduzeti u vezi s tim.(Rane ne zarastaju i ne šire se ali se u jedan dan od kada ih očistim gnjoje i usmrde). Hvala. Zdravko

O:
Teško je s moje pozicije točno utvrditi o čemu je riječ jer je za to neophodno obaviti kompletan pregled i pretrage kao i što je potrebno je diferencijalno dijagnostički  eliminirati demodikozu i gljivice. Zaraštavanje rana  povoljnije je u mladih i zdravih organizama nego u starih, slabih, zakržljalih životinja držanih u lošim uvjetima i loše hranjenih također je i individualna  za svakog ponaosob.


Rana kože ili sluznice koja ima lošu tendenciju zaraštavanja zove se ulcus (čir). Ima prisutnost gnojenja te  se stalno izmjenjuju razaranje i raspadanje tkiva Lokalno liječenje usmjereno je na liječenje uzroka, uz primjenu toplo-vlažnih antiseptičkih obloga, a nakon prestanka gnojenja primjenjujemo zavoje s antibiotskim mastima ili u slučaju obilne sekrecije čira antiseptičkim prašcima za posipavanje rane (Hibisept-antiseptički prašak).
Preporuka je da ponovite mikrobioločku pretragu  po završetku antibiotske terapije i da u tom periodu ne tretirate navedena područja kako nebi došlo do prikrivanja uzročnika. Za detaljnije informacije vezano za navedene pretrage obratite se na Veterinarski institut ili Veterinarski fakultet .