Povratak

Začep crijeva (opstipacija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Labić moje frendice, koji je dok je bio štene prebolio štenećak (ostao je malenog rasta), ima problema sa začepljenjem crijeva. Nema stolicu. Kaže njen veterinar da bi moguće mogao uginuti. Na internetu nisam našla nigdje gdje piše da je smrtonosno. Ona je vrlo brzo reagirala na problem. Možete li mi Vi reći da li je smrtonosno, i koliko je ustvari opasno. Hvala, Ivana

O: Začep crijeva u mesojeda često se javlja kao samostalna bolest. Psi obole najčešće kada u hrani dobiju kosti ili se inače ne kreću dovoljno (vezani psi, sobni psi...).

Upala kože ili slijepljana dlaka oko anusa, upala paraanalnih žlijezda i drugo, također može izazvati prilikom defeciranja osjećaj boli. Začepljena životinja često tiska, priprema se za defekaciju i zauzima stav, bez uspjeha. Ukočeno hoda, a katkad se zanosi stražnjim krajem. Najčešće je začepljen rektum pa, palpapirajući trbuh izvana i per rectum, možemo u njemu napipati tvrd sadržaj. Kadšto se opstipirana masa ekskremenata proteže daleko u kolon, osobito kod pasa (megakolon). Potraje li začep nekoliko dana, životinji se zbog autointoksikacije poremeti opće stanje, a pojedine životinje počnu i povraćati.

Ako začep ne traje dugo, psu je najbolje dati mlaku klizmu sa sapunicom. Kad opstipirana masa nije pretvrda, možemo je razdrobiti palpacijom izvana, a ako leži blizu anusa, možemo to pokušati i kroz anus (prstom, instrumentom). Nakon toga klizma djeluje uspješnije. Opisano liječenje možemo pospiješiti dajući životinji za jesti žgance skuhane jako rijetko i u njih uliti parafinsko ulje (psu 50 ml ili 2-5 velikih žlica).

Psa treba šetati duže da se što više kreće i time pospješi izbacivanje fecesa.

Kod teških opstipacija, osobito onih koje traju više dana, bit će potrebne uzastopne klizme uz epiduralnu anesteziju ili čak operacija da se ukloni npr. strano tijelo koje uzrokuje opstipaciju (dijelovi kostiju..) Psa će veterinar obavezno staviti na prikladnu terapiju, najčešće antibiotik i sulfonamid.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr