petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim vas za savjet u vezi kujice male pasmine (3,5 kg) stare 12 god. Unazad nekoliko dana vrši nuždu po stanu, a to nikada ne radi ukoliko je se, naravno, redovito izvodi u šetnju 1-2 dnevno, ali sada unatoč šetnjama obavlja nuždu u stanu. Primjetila sam da se "sanjka" i da ima problema sa velikom nuždom u šetnji, vrpolji se i malo cvili i muči se, ali ne uspijeva obaviti nuždu. Primjetila sam također da se intenzivno liže oko analnog otvora, koji joj je natekao i ima nekakav iscjedak. Prije je imala već problema s analnim žlijezdama, ali nikada nisu bili ovakvi simptomi. Nema povišenu temperaturu i nije potištena. Ne odbija hranu.

Sara

O: Pražnjenje stolice (defekacija) je voljom kontrolirana aktivnost, a gubitak voljne kontrole naziva se fekalna inkontinecija.

Nekoliko različitih čimbenika igra ključnu ulogu u kontroli defekacije:

- uredna funkcija odgovornih živaca i mišića koja omogućuje širenje i osjet ispunjenosti završnog crijeva (rektuma),
- uredna konzistencija stolice te
- mogućnost pravovremenog pražnjenja.

Kod pasa starije dobi nije rijetka pojava fekalne ili urinarne inkontinencije (nemogućnosti kontroliranja mokraće), a povezana je u većini slučajeva sa oslabljenom funkcijom živaca te regije tijela ili sa smanjenom tjelesnom aktivnosti koja posljedično utječe na smanjenje peristaltike i razvoj konstipacije. Začep crijeva može biti uzrokom inkontinencije jer tvrde i zapečene stolice zatvaraju prolaz kroz rektum pa danima nakupljena stolica iznad „čepa“ povremeno „bježi“ i stvara sliku inkontinencije.
 
Osim fekalne inkontinencije prema simptomima koje ste opisali može se posumnjati i na upalu analnih žlijezda (sacculitis), naročito ako je Vaša ljubimica, kao što ste i sami naveli, imala već problema s "analkama". Simptomi koji upućuju na upalu su lizanje perianalnog područja i baze repa, vučenje stražnjeg dijela tijela (sanjkanje), te bolna defekacija i napinjanje pri obavljanju velike nužde.

Liječenje upale analnih vrećica započinje se njihovim pražnjenjem, od strane veterinara i po potrebi sa ispiranjem fiziloškom otopinom i primjenom antiseptičkog sredstva. Kod jakih upala potrebno je primjeniti i antibiotik uz dodatak kortikosteroida.

Ponekad se može dogoditi da i neredovito tretiranje preparatima protiv unutrašnjih nametnika i njihova brojnost u crijevima uzrokuju to tzv. sanjkanje, no ukoliko ste to ipak redovito činili svaka 3-4 mjeseca godišnje, ne bi smjelo biti problema.

Svakako se može i preventivno dati u obliku tablete neko od sredstava protiv unutrašnjih nametnika, npr. Pratel, Dehinel, Drontal.

Dakle, moj savjet je da ipak posjetite Vašeg veterinara kako bi obavio kompletan pregled Vaše ljubimice i mogao postaviti točnu dijagnozu i započeti  liječenje. Svakako nije dobro da se kujica dugo vremena muči s bolnim defekacijama, a i Vi sa čišćenjem po kući.

Osim posjete veterinara, preporuka bi bila da kujici dajete hranu bogatu vlaknima koja djeluje blago laksativno i čini stolicu obilnijom te takva radi veći pritisak na analne vrećice, a opet ukoliko je riječ o nekontroliranoj defekaciji vlakna usporavaju i reguliraju probavu i pomažu u uspostavljanju regulatornog ritma defekacije. Neke od medicinskih dijeta, odnosno hrana koje obiluju vlaknima, a koje možete potražiti u našim veterinarskim ljekarnama su: Hill's Prescrition diet r/d i w/d u suhom obliku i konzervama, Royal Canin Sensitivity control i Gastro-intestinal, te Dr.Clauder's Special diet High fibre.

OZNAKE: