Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Planiramo ovog ljeta otići u Alpe i, naravno, povesti i svog maltezera starog (sada) 8 mjeseci. Ići ćemo i na glečere i velike visine. Molim vas odgovorite da li ima kakvih prepreka da i maltezera odvedemo sa nama na visinu oko 3000 m? Mi smo, također, i strastveni skijasi. Maltezeru stavimo zaštitni skafander te capice namažemo zaštitnom kremom, ali kada mu opipamo capice, one su vrlo brzo užasno hladne. Da li postoji mogućnost  prehlade? Koliko sati maltezer može biti s nama snijegu jer ga on, kao i gazde, obožava?
Unaprijed hvala na odgovoru,
Marin

O: Mnogima odlazak na snijeg sa psećim ljubimcem predstavlja veliko zadovoljstvo. Naravno, kako trebate provesti određene mjere opreza za Vas, isto vrijedi i za Vašeg ljubimca.

Kako bi odmor protekao u ugodnoj atmosferi za sve ukućane i ljubimca, najvažnije je da Vaš ljubimac mora u potpunosti savladati osnovne vježbe poslušnosti. Njegovu poslušnost možete provjeriti na slijedeći način: naredite mu da sjedne, pri čemu je važno da ostane sjediti sve dok ga Vi ne pozovete. Također, možete hodati ukrug oko njega dok sjedi i prati Vas samo očima, a kroz kratko vrijeme možete otići od njega. Ako potrči za Vama, ovo ponašanje odmah prekinite naredivši mu da sjedne. Neka vas čeka. Zatim ga pozovite i ponovno naredite da sjedne. Naime, na ovaj se način obično i skijanje odvija. Vi se krećete dalje od njega i zatim ga pozovete da dođe k Vama. Naravno, ako se radi o duljim skijaškim relacijama vjerojatno ćete psića ostaviti u sobi ili ga nositi u ruksaku na leđima, no ipak mora usvojiti osnove pristojnog ponašanja.

Nakon usvojene ove naredbe u zatvorenom prostoru, krenite sa provjerom poslušnosti vani gdje je ometen raznim mirisima. Kada će u potpunosti biti poslušan Vašim naredbama, tada je i najsigurnije za odlazak na zajednički odmor na snijeg.

Što se tiče visine na koju ćete voditi Vašeg ljubimca, isto kao i u ljudi, događa se adaptacija na metaboličke procese uz sniženu koncentraciju kisika u zraku na visinama. Kod nagle visinske razlike zdravstveno stanje ljubimca praćeno je kardiovaskularnim promjenama udruženim sa povišenim sistemskim tlakom i tlakom plućne arterije. Također, dolazi i do smanjene produkcije eritrocita. Istraživanja su rađena na visini od 700-900 m kod kontrolne grupe pasa, a značajna odstupanja u vrijednostima krvi zabilježena su kod pasa koji su živjeli na visini od 2300 m, ali su povremeno odlazili na kraće relacije na visinu 3500 m. Isto tako, zabilježen je povrat u normalne vrijednosti parametara krvi tijekom 20 dana nakon spuštanja sa visine.

Dakle, postepenim navikavanjem psića na ekstremne visine (prilagođavanje metabolizma smanjenoj koncentraciji kisika u zraku), isto kao i u ljudi, boravak prolazi bez značajnih rizika po zdravstveno stanje ljubimca.

O zaštiti šapa u pasa pisala je Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Općenito se psi jako vole igrati u snijegu, pri čemu im se šape namoče i, pri temperaturama od oko 0 stupnjeva, to za njih ne predstavlja problem. No, na mnogo nižim temperaturama (npr.-10 do -15°C) predstavljaju šok, kako za naš, tako i za njihov organizam. Tada se može javiti bol u mekušima zbog hladnoće, a često se javljaju i grčevi mišića u šapicama, ali se općenito smatra kako nije direktan uzrok prehladi. Svakako da ovakvo opterećenje organizma predstavlja zahtjev na imunosni sustav pa treba jedino voditi računa o dobrom zdravlju ljubimca prije odlaska na ovako odmor.

Isto tako, ne postoji neko univerzalno pravilo kojim bi se moglo odrediti koliko vremena psić može provesti na snijegu bez rizika po zdravlje, već je potrebno individualno promatranje. Najbolji pokazatelj izdržljivosti Vašeg ljubimca je puštanje nekoliko puta dnevno da se istrči po snijegu, ali u kraćim vremenskim periodima, po 10-15 minuta. Naravno, trebate imati na umu kako se izdržljivost može razlikovati s obzirom na vanjsku Kao dodatnu potporu zdravstvenom stanju i imunitetu ljubimcu provedite vitaminsko-mineralnu terapiju kroz 3-4 tjedna prije očekivanog putovanja te vodite računa o njegovoj kvalitetnoj ishrani, a pri dolasku na odmor raspitajte se gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj možete potražiti pomoć za Vašeg ljubimca. Ipak, nadam se i vjerujem da Vam neće biti potrebna te da će Vam odmor proteći na obostrano zadovoljstvo.

OZNAKE: