Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednogodišnju zlatnu retrivericu pa me zanima je li preporučljivo da ona trči uz bicikl - ne da ju istrčavam, već da lagano trči nekih pola sata svaki dan?
Hvala,
Franja

O: Zlatni retriver je strpljiv i dobar pas, željan beskonačne igre s vlasnikom i ostalim članovima obitelji. Ova pasmina pasa prijateljski je naklonjena i ljudima i ostalim kućnim ljubimcima. Također, lako se odgajaju i treniraju, karakterizira ih i veliki apetit te sklonost izležavanju.

Međutim, ovoj pasmini pasa treba puno prostora i zbog toga je on bolji izbor za držanje u dvorištu, odnosno, držanje na otvorenom.

Naime, prije navedena osobina, kao i lakoća kojom ga se može voditi, u kombinaciji s velikom inteligencijom i sposobnošću prilagođavanja, doveli su do toga da je zlatni retriver, uz svoju prvobitnu namjenu za lov, danas natprosječno često postao vodič slijepih i invalidnih osoba, tragač za drogom i eksplozivima i kao, ipak najviše, obiteljski pas.

Ovu pasminu pasa karakterizira i velika potreba za kretanjem. Iz tog razloga, ova pasmina pasa predstavlja dobre pratitelje sportskim i sportsko nastrojenim obiteljima. Naime, često trče uz vlasnike koji joggiraju ili se voze na biciklu, koji se šetaju po prirodi, plivaju,...

Stoga, lagano i kontrolirano trčanje uz bicikli od pola sata, za Vašeg ljubimca, ne bi trebalo predstavljati neki veći problem. Međutim, probajte ljubimca postepeno uvoditi kako bi se spriječile eventualne ozljede, podigla razina kondicije, a sam ljubimac navikao na način i režim "treninga", odnosno, Vaše vožnje. Također, probajte raditi češće stanke i osigurati dovoljne količine pitke vode, kako vrućina i sunce ne bi štetno djelovali na ljubimca.

U svakom slučaju, pokušajte trening i trčanje prilagoditi mogućnostima ljubimca, odnosno, neka ljubimac diktira tempo i intenzitet treninga.

OZNAKE: