Povratak

Zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus) i poteškoće s ušima psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Molim Vas ako bi mi mogli pomoći u vezi problema s mojim psićem, maltezerom Gizmom. Gizmo je star 3 godine i u zadnjih 10 mjeseci javlja mu se tzv. stafilokok zlatni u ušima, no možda ga ima i duže samo sad su mu se simptomi pojavili. Kada mu je veterinar to otkrio, propisao nam je mast koju smo upotrebljavalji 2 tjedna, no njemu se to stalno vraća, nikako da prođe. Počnu ga uši svrbiti i ima neugodan miris iz uha, kao i smeđi iscjedak te su mu natečeni limfni čvorovi i u zadnje vrijeme prednju desni šapicu si grize, nisam sigurna da li je i to neki simptom. Svaki put kada odemo kod veterinara propiše mu istu terapiju. Također sam primijetila da mu se i oko očiju pojavi kao neki iscjedak, kao krmelje,

te i za to smo dobili mast, no njemu se to stalno vraća. Da li će mu to ikada proći i kako? I najvažnije, da li je to opasno za njega? Hvala Vam puno, Mirjana

O: Zlatni stafilokok je bakterija čiji je pravi naziv Staphylococcus aureus. To je gram pozitivna kuglasta bakterija koja je komensal, tj. normalno ju nalazimo na koži i sluznicama, a patološko djelovanje ispoljava uglavnom uslijed slabosti imunog sustava, stresa, alergija itd. Veliki značaj ima u humanoj medicini, daleko veći nego u veterinarstvu, naročito kada su u pitanju tzv. bolničke infekcije i kontaminacija hrane. Osim toga, ova je bakterija poznata po rezistenciji na antibiotike, a razvoj rezistencije može biti ponekad neočekivano brz. Patološko djelovanje uglavnom je vezano uz kožu i površinu tijela i to najviše u vidu gnojnih infekcija, ali također može izazvati i endokarditis i sepsu.

Prijenos ove bakterije s čovjeka na životinje i obrnuto tema je o kojoj epidemiolozi još raspravljaju.

Liječenje infekcija s ovom bakterijom može biti frustrirajuće iskustvo, a uvijek veliki značaj ima opća i lokalna otpornost.

Kod kroničnih infekcija uha ne treba zaboraviti podatak da se jako često javljaju kao posljedica alergijskih reakcija. U liječenju infekcija s zlatnim stafilokokom uobičajeno se koristio penicilin, međutim danas gotovo da nema sojeva koji nisu otporni na njega pa se u liječenju koriste penicilinaza otporni penicilini.

Dodatno o zlatnom stafilokoku možete pročitati ovdje i ovdje.

U svakom slučaju, za rješenje kroničnih problema kod Gizma bit će nužna uska suradnja s Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr