franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Kuja retrivera je skotna 7 tjedana, a ima simptome kao daje prošlo 8 tjedana. Da li bi to bio nekakav problem i kolika je temperatura oko okota?
Hvala, Nikolina

O: Uobičajeni znaci visoke gravidnosti između 7. i 8. tjedna zapravo nisu značajno različiti: kuje postaju tromije, abdomen se "objesi", mliječna žlijezda je povećana. Ove promjene nastaju postepeno, ali su u posljednjem tjednu gravidnosti jasno uočljive.Također, ne treba zaboraviti da mogu postojati individualne razlike pa sve promjene koje se navode u određenom vremenskom slijedu, mogu i donekle odstupati.

Najčešće promjene koje najavljuju porod su: izraženi nemir i drhtanje, dahtanje, izostanak apetita, oteknuta stidnica, snižavanje tjelesne temperature. Ovo sniženje tjelesne temperature se uzima kao pouzdana najava poroda unutar naredna 24 sata.

Pri tome, s obzirom da u posljednjoj sedmici gravidnosti tjelesna temperatura može varirati, potrebno ju je dva puta dnevno mjeriti, kroz nekoliko dana, a značajni pad od cijelog stupnja uzima se kao najava poroda. Normalna tjelesna temperatura kod pasa iznosi 38-39,2°C.

Osim toga, prije poroda može započeti i lučenje mlijeka, ali kod nekih kuja se to dogodi i koji dan prije. Prije samog poroda kuja će odabrati mirno mjesto koje smatra pouzdanim i komfornim za obavljanje poroda.

OZNAKE: