ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam kujicu pekinezera staru 13 godina i zubi joj nisu nikada čišćeni od kamenca. Sad su već, naravno, puni kamenca i naslaga, i zadah joj je grozan. Znam da sam to trebala odavno obaviti, ali nisam, sad što je - tu je. Uglavnom, već dugo me muče ti njeni zubi i svaki dan se predomislim u vezi uklanjanja kod veterinara.  Iskreno, previše me strah anestezije u njenim godinama. Bili smo neki dan i na pregledu srca iz tog razloga, i dijagnoza je mitralna insuficijencija I. stupnja. Zanima me da li postoji kakva alternativa uklanjanja kamenca u kućnoj varijanti, neki pripravci koji bi mogli otkloniti već ovako teške naslage? Također me zanima, koje su najgore varijante ukoliko se zubi ostave u ovakvom stanju, odnosno hoće li joj samo poispadati zubi s vremenom, ili to može dovesti do nekih težih stanja? Jednostavno ne mogu odvagnuti između direktnog ugrožavanja života psa anestezijom u tim godinama, naspram smanjene kvalitete života ukoliko se ništa ne poduzme. Emma

O: O rizicima anestezije u starijih pasa pisala je kolegica u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom:

Anestezija i rizik za pacijenta / Čišćenje naslaga zubnog kamenca.

Kao što je navedeno u priloženom odgovoru, možete pokušati sa sprejem za zube koji sadrži enzime, proizvođača Armonie Naturali. Ovi enzimi na sasvim prirodan način razlažu zubni plak, a za omekšavanje solidnijih naslaga kamenca je ipak potrebna dugotrajnija upotreba uz dodatno lagano isčetkavanje.
 
Zubni kamenac potiskuje zubno meso i stvara džepove u kojima se zadržavaju ostaci hrane. To je podloga za razvoj bakterija koje posljedično izazivaju upale različitog stupnja. Zubi se rasklimavaju i otpadaju, što u prehrani i kvaliteti života psa i nije znatan problem. Takve životinje se hrane mekom hranom iz konzervi ili mlakom vodom razmekšalom suhom hranom.

Ono što predstavlja objektivnu opasnost su različiti upalni procesi na desnima. Najčešće se rješavaju antibioticima, a preveniraju upotrebom antiseptičkih gelova (npr. Stomodine gel, čija djelatna tvar je chlorxeksidin). Ovaj gel Vam preporučam ukoliko uočavate početne promjene na zubnom mesu. Promjene se mogu manifestirati kao tanka crvena crta iznad zuba, otekline ili crvenilo pojedinih zona u čeljusti. Ponekad se upalni procesi nemogu izliječiti antibioticima, a to je najčešće u onim fazama kada su zahvaćene dublje strukture koje tada treba očistiti i obraditi. Upalni procesi skriveni u dubljim strukturama potencijalan su izvor bakterija koje krvotokom mogu biti raznešene u organizam, što predstavlja ozbiljan problem. Kako biste na vrijeme otkrili i započeli s liječenjem upalnih stanja, svakako bi bilo dobro češće voditi kujicu na kontrolne preglede.

OZNAKE: