Povratak

Ranice na testisima psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam upit za Vas vezan za testise moga psa. Vrsta je njemački ovčar i ima jedno mjesec dana su mu se pojavile određene ranice na testisima, kao da je nekako koža oguljena. Odveo sam ga kod veterinara tri puta i svaki put bi mu samo dao neki antibiotik i rekao da mazem rivanolom i nekom masti, ali za sada mu ništa to nije pomoglo. On je i dalje super, normalno se hrani, obavlja nuždu i sve potpuno normalno. Zanima me ako ste se susreli s nečim ovakvim i kakav je proces liječenja. Ja ga mažem s cinkovom masti koju sam uzeo u vašoj ljekarni. Da li je moguće da je zbog hladnoće otezan proces zarastanje ranica? Hvala unaprijed na odgovoru, Vlado

O: Potrebno je ustanoviti je li nastali problem uzrokovan procesom na koži ili na testisima. Postoje mnogi uzroci različitih problema sa kožom, a otkrivanje pravog uzroka nije uvijek jednostavno. Bolestima kože su podložni svi psi, bez obzira na pasminu,dob i spol, a rizik je ipak veći kod životinja koje su slabijeg imuniteta, starijih i mladih pasa, onih koji žive u prenapučenim prostorima i koji su izloženi stresu. Uzroci ranica na testisima psa mogu biti od ugriza buhica, iritacija od alergena, upale, piodermija, paraziti, gljivice... Upalne promjene na testisima psa nerijetko su bakterijske etiologije, a među njima su stafilokokne infekcije kože (piodermije, stafilodermije) najčešće. Ovakve infekcije često se ponavljaju bez obzira na liječenje. U etiologiji stafilokoknih infekcija u pasa najčešće sudjeluju Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius, Staphylococcus hycus. Najučestalija je bakterija Staphylococcus intermedius koja je u 90% slučajeva uzročnik kožnih infekcija u pasa. Liječenje je najbolje poduzeti prema nalazu antibiograma. Potrebno je uzeti materijal za pretragu kože uzorci dlake ili/i strugotine kože s ruba promijenjenog područja te mikrobiološkom pretragom ustanoviti uzročnika. Prije uzimanja uzorka ne smije se koža ničime tretirati i mazati kako se ne bi dobila kriva predodžba.

Cinkova mast može pomoći u određenoj mjeri – cinkov oksid, adstringentna djelovanja i riblje ulje koje sadržava vitamin A kao vitamin zaštite epitela, ugrađeni su u masnu podlogu koja vrlo dobro prijanja uz sluznice i uz rane, štiteći ih od vanjskih utjecaja i pospješujući sušenje i zacjeljivanje rana. Možete pomoći i s betadin otopinom. Betadin u pravilu nema osobine nagrizajućeg ili iritirajućeg sredstva kada se nanese na kožu, a ima odličan dezinfekcijski učinak na oštećenu kožu te ujedno i sušenje same rane koja još uvijek secernira. U slučaju odabira ovoga sredstva, koristite samo Betadin otopinu 3 puta dnevno.

S obzirom na to da je moguće da se radi o više stanja, potrebno je utvrditi uzrok i napraviti detaljniji pregled testisa kod veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr