Povratak

Čajevac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam bordošku dogu, mužjak star 2,5 god. Ima problema s kožom, gljivice i gnojne prištiće, skroz hodam s njim po veterinarima, dobije antibiotike i povuče se to, ali nikada do kraja. Čitala sam na internetu da je ulje čajevca dobro za probleme s kožom, a isto tako sam na forumu pročitala kako nije dobro za životinje u nekim slučajevima došlo je čak i do uginuća. Pa me zanima stručan savjet i mišljenje o ulju čajevca za primjenu na životinjama. Unaprijed zahvaljujem! Ana

O: Naravno, bilo bi poželjno eterična ulja koristiti pod kontrolom veterinara ili aromaterapeuta. Ulje čajevca se koristi i kod ljudi i kod pasa za tretiranje kožnih bolesti ,"hot spota", kožnih alergija. Čajevac se inače koristi kao dodatak u preparatima za kožu i dlaku (šamponi, mokre maramice i slično) te iste možete naći i u našoj ponudi.

Toksičnost čajevca, o kojoj ste čitali, vezana je uz način korištenja i njegovu koncentraciju. Naime, oralno (na usta) korištenje istog izaziva loše posljedice (glavobolja, povraćanje, letargija) te se ne preporuča niti ljudima niti životinjama.

Čajavac se može koristiti lokalno, odnosno mazati dio oboljele kože. Koncentarcija ulja čajavca ,kada se koristi za pse ne smije biti viša od 1%  (preporuka je 0,1% do 1 %). Za mačke se uopće ne preporuča jer kod njih izaziva jako slinjenje. U slučaju da se pojave simptomi uzrokovani lizanjem tretiranog mjesta, javljaju se od 2  do 12 sati nakon kontakta, ovisno o tome koliku količinu je životinja polizala, i prisutni su do tri dana. Prema podacima jednog od provedenih istraživanja, simptomi su se ispoljili  u 77% slučajeva (u istraživanju je sudjelovalo 337 pasa i 106 mačaka, i koristilo se ulje čajavca u 100% koncentraciji).

Preporuka je koristiti niske koncentracije čajevca, razrijeđeno u nekom od biljnih ulja kao baza ili u 200 mililitara šampona dodati do 20 kapi čajevca. Ponovno naglašavam, treba se savjetovati s veterinarom ili iskusnim aromaterapeutom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr