jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam maltezera starog 4 mjeseca. Prije mjesec dana je imao upalu grla s povišenom temperaturom i povećanim limfnim čvorovima. Dobio je antibiotik i to je prošlo. U subotu je opet dobio upalu grla , bez temperature, ali s povišenim limfnim čvorovima. I opet smo na antibiotiku. Krvna slika nije rađena. Imam li razloga za brigu i zašto mu se to tako često ponavlja? Na što moram paziti? Je li može biti od propuha ili slično? Lijepi pozdrav i veliko hvala. Sara

O: Kao što ste i sami napomenili, riječ je o laringitisu (tj. upali sluznice grkljana, a u veterinarstvu taj pojam bi označavao infekciju prednjih dišnih puteva), različite etiologije, najčešće virusne ili bakterijske. Bolest je zaraznog karakera, bilo kontaktom sa drugim psima ili preko kontaminiranih predmeta, igračaka, loptica, posudica za hranu ili vodu. Bolest se očituje suhim i bolnim kašljem, otežanim gutanjem, a samim time i pojačanim slinjenjem, povećanjem regionalnih limfnih čvorova. Teži slučajevi se mogu manifestirasti općom slabosti, povećanom tjelesnom temperaturom. Sluznica grla je zacrvenjena i otečena.

Infekcija se može širiti na doljnje dišne puteve i tako nastati laringotraheitis, bronhitis s posljedičnom upalom pluća.

Bolest može biti sezonskog karaktera, primjerice od naglih temperaturnih razlika, konzumiranja hladne hrane i vode, pogotovo nakon fizičkih napora kod kojih se tjelesna temperatura povećala, izlaganje hladnom zraku ili propuhu, kao što ste i sami naveli.

Kod upala slabijeg intenziteta nisu potrebne antibiotske terapije, s time da ljubimca ne izlažete nikakvim tjelesnim aktivnostima, uz potporu vitaminsko mineralnim pripravcima. Ozbiljnije i trajnije upale zahtijevaju veterinarski nadzor i antibiotsku terapiju kao što je opisano u Vašem slučaju, s time da je upalni proces recidivirao nakon mjesec dana. Vjerojatno je riječ o preosjetljivosti sluznice grla na podražaje koje sam naveo kao neke od mogućih uzroka upale. Svakako morate biti oprezni da upala grla ne poprimi kroničini tijek jer su onda i antibioske terapije upitne. Tijekom terapije psa nemojte izlagati nikakvim aktivnostima, ukoliko ga šećete nemojte koristiti ogrlice koje mu stežu vrat i na taj način još više iritiraju bolnu sluznicu tjerajući ga na kašalj. Pokušajte ljubimcu ponuditi topli napitak u vidu mlijeka, juhe ili kuhane riže, hranom koja nije suha i kruta. Operite i dezinficirajte predmete s kojima se pas igra, takođeri  zdjelice za konzumaciju hrane i vode.

Želim Vam puno uspjeha u lječenju Vašeg ljubimca.

OZNAKE: