Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kujicu njemačkog ovčara, staru 12.5 godina. Primijetio sam da je počela krvariti iz vagine i da otežano mokri, napinje se, ali ništa ili vrlo malo izlazi. Što da radim i o čemu je riječ?

Hvala. Željko

O: Često i otežano mokrenje pri čemu životinja izluči vrlo malo urina, upućuje na bolest dijelova mokraćnog sustava. Bolesna životinja često zauzima položaj kao da će mokriti, napinje se, mokri sve manje i manje, sve dok u potpunosti ne prestane mokriti. Počinje gubiti apetit, počinje povraćati, što u konačnosti dovodi do dehidracije. U urinu se u početku primjećuje tek pokoja kap krvi, a u roku od nekoliko dana urin bude tamno crvene boje i intenzivnog mirisa na amonijak.

To može biti upala mokraćnog mjehura, kronični cistitis, kamenci u organima mokraćnog sustava, različite infekcije...

Detaljnije informacije o ovoj temi možete saznati u ranije objavljenom odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med., naslovljenom Nekoliko kapi krvi pri mokrenju kuje / Krv u urinu i mogući uzroci - tjeranje, kamenci, infekcije mokraćnog sustava.

Svakako Vam savjetujem da hitno posjetite svog veterinara, koji će nakon kliničkog pregleda, ultrazvučne i rtg dijagnostike postaviti pravilnu dijagnozu.

OZNAKE: