Povratak

Čišćenje kožnih nabora glave kod engleskog buldoga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imamo engleskog buldoga, molim Vas za savjet kako održavati higijenu nabora iznad nosa i ispod očiju, jer zahtjeva svakodnevnu njegu, a da ne izazovem iritaciju? Mogu li koristiti tekućinu koju koriste maltezeri za uklanjanje suznih mrlja? Hvala. Sandra

O: Kožni nabori glave kod engleskog buldoga su pasminska karakteristika, koja zbog svoje osjetljivosti zahtijeva posebnu njegu i pažnju, ali isto tako može biti uzrok velikih problema. Oni su predilekciono mjesto za nakupljanje prljavštine, vlage, izlučevina kože. Područje između dva kožna nabora je slabo prozračno, isto tako dolazi do trenja između dva nabora što uzrokuje blaga oštećenja kože u tom području te mogu nastati povoljni uvjeti za razvoj mikroorganizama.

Tekućinu koja se koristi za uklanjanje suznih mrlja kod maltezera nije preporučljivo koristiti za čišćenje nabora. Ona je namijenjena za korištenje na područjima oko očiju te uklanja mrlje koje nastaju zbog suzenja očiju, odnosno ima efekt izbjeljivanja.

Nabori se mogu održavati brisanjem s običnom gazom koja je namočena u toploj vodi. Također se može čistiti vlažnim maramicama za pse ili blagim antiseptikom ako je došlo do nadražaja. Kožu je nakon brisanja potrebno posušiti gazom ili papirnatom maramicom. Nakon njege nabora  preporučam Vam da koristite umirujuću mast s cinkovim oksidom i rižinim škrobom proizvođača Orme Naturali, koja formira zaštitni sloj na koži i uspostavlja prirodnu ravotežu, a koju možete nabaviti u Pet centar dućanima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr