Povratak

Čišćenje od crijevnih nametnika prije cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Pitanje u vezi cijepljenja štenaca protiv zaraznih bolesti... Da li se smije štenad cijepiti protiv zaraznih bolesti, ako prethodno nisu očišćeni od crijevnih parazita? Hvala!

O: Vakcina stimulira staničnu i/ili humoralnu imunost, odnosno proizvodi se imunološka memorija koja će životinju zaštiti kod izlaganja bolesti protiv kojih je cijepljena.

Štene je potrebno cijepiti minimalno dva puta protiv psećih zaraznih bolesti, kako bi organizam stekao dovoljan broj antitijela protiv bolesti za koje je cijepljenjen. Razmak između dvije doze bi trebao biti 2-3 tjedna , kako vakcine ne bi interferirale jedna sa drugom. Nakon drugog cijepljenja potrebno je oko 14 dana kako bi zaštitni titar antitijela bio dovoljno visok. Vakcina potiče stvaranje specifičnih antitijela protiv štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, leptospiroze, pa i nekih drugih zaraznih bolesti, ovisno s kojim je cijepivom pas cijepljen. Kako su posljedice ovih zaraznih bolesti vrlo teške, pa i fatalne, svakako se preporuča minimalno psa cijepiti dva puta protiv zaraznih psećih bolesti.

Cijepe se samo zdravi psi, što znači da psi s povišenom tjelesnom temperaturom, imunodeficijencijom, kroničnim bolstima i dr., ako se i cijepe neće pravilno reagirati na cjepivo.

Crijevni paraziti mogu dovesti do ozbiljnih problema, česta je anemija, slabo priraštanje šteneta iz tog razloga je poželjnije da se štene očisti od parazita prije nego se cijepi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr