Povratak

"Čišćenje" štenaca od crijevnih parazita - razlike u preparatima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imamo 4 štenca, starih oko 2 mj. i jednom su bili očišćeni od glista. Nedavno sam primjetila da vuku stražnjice po podu, kao da se češu, a koliko mi je poznato to je jedan od simptoma glistavosti. Danas sam primjetila da je kod 2 kujice analni otvor malo natekao. Da li je to možda od toga što su vukli stražnjice pa su izritirali ili od nečega drugoga? Inače, čistili smo ih sa Verpanil tabletama pa me zanima koliko su one kvalitetne? Unaprijed zahvaljujem, Marina

O: Štence je preporučljivo čistiti od crijevnih parazita prvi puta već u dobi od 2 tjedna, a onda ponavljati svakih 14 dana do starosti od 3 mjeseca.

Nakon toga čišćenje je potrebno ponavljati svaka 3 do 4 mjeseca.

Crijevni paraziti su nematodi (gliste) i cestodi (trakavice). Pasje trakavice roda Echinococcus su posebno opasne za ljude jer izazivaju ciste na unutarnjim organima koje stvaraju ljudima velike probleme.

U ljekarnama Pet centra možete naći razne preparate protiv tih parazita, ali nisu svi jednaki ni po djelovanju ni po sastavu.

Spomenute Verpanyl tablete djeluju protiv glista i trakavica koje se najčešće pojavljuju kod pasa, osim na trakavice roda Echinococcus. Daju se 2 puta na dan, dva dana uzastopno, a preporučeni program dehelmintizacije je, kao što sam navela, od starosti od 2 tjedna svaka 2 tjedna do 14 dana poslije odbića, a zatim 3 do 4 puta na godinu.

Osim Verpanyla, imamo Drontal suspenziju za štence i Banminth pastu koje djeluju protiv najvažnijih oblića (glisti) kod pasa, s istim programom dehelmintizacije, a ne djeluju na trakavice.

Pratel i/ili  Prazinon tablete su preparati s najkompletnijim djelovanjem jer djeluju protiv svih glisti i trakavica kod pasa, uključujući i trakavice roda Echinococcus. Daju se u jednokratnoj količini prema težini životinje 3 do 4 puta godišnje. Te tablete koriste i veterinari kod propisane dehelmintizacije prilikom obavezne vakcinacije pasa protiv bjesnoće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr