Povratak

Čišćenje zubiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa irskog - mekodlakog pšeničnog terijera i bio je na čisćenju zubi kod veterinara. Zanima me kako da sada spriječim sakupljanje te žute naslage na zubima? Hvala, Maja

O: Za održavanje higijene usne šupljine u Pet centrima možete nabaviti nekoliko različitih proizvoda. Postoji medicinska hrana od Hill'sa. Takva hrana sadrži umjereno sniženu razinu bjelančevina, sniženu razinu energije, kalcija i fosfora umjereno sniženu razinu te povišenu razinu vlakana koja su posebno raspoređena i granule su veće kako bi mehanički počistile zube.

Cilj je davati psima hranu čija struktura omogućava zubima penetraciju u svaki zalogaj hrane i koja sadrži kontroliranu razinu bjelančevina i kalcija, koji su gradbeni elementi plaka i kamenca. T/d hrana sadrži veće granule kako bi veći dio zuba ušao u njih, prije nego se usitne te sadrže posebno raspoređena vlakna koja čiste zubne površine. Tijekom žvakanja vlakna će odstraniti nakupljeni plak i kamenac sa zubne površine. Posljedično će se smanjiti nakupljanje naslaga i razvoj gingivitisa. Takva je hrana najdjelotvornija kada se koristi kod čistih zubi, jer ako se zubi ne očiste prije davanja hrane pokazat će se znakovito smanjenje nakupljanja zubnog plaka i kamenca, međutim kamenac sa zubi se jedino može odstraniti mehaničkim čišćenjem ili ultrazvučnim skidanjem u veterinarskoj ambulanti. T/d hrana je potpuna hrana za odrasle pse i može se davati samostalno ili se psu može ponuditi nakon obroka kao nagrada (oko 25 % obroka mora sačinjavati).

Također postoji i medicinska hrana za higijenu usne šupljine od Royal canina "Dental special".

U Pet centrima možete nabaviti četkicu za zube i kaladont za pse. Pranje zuba se psima preporučuje radi mehaničkog skidanja plaka. Pranje zuba se preporuča svakodnevno i na taj se način sprečava nakupljanje plaka na rubu gingiva i posljedično nastajanje gingivitisa koji dalje vodi u periodontitis. Četkanje zubiju pasa je potrebno početi na vrijeme kako bi se pas navikao na sam postupak i nikako se ne preporuča korištenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi jer te paste nisu ugodnog okusa za pse i pas može steći averziju prema samom postupku četkanja zubiju. Pseći se kaladont ne ispire već je okus prilagođen psima (npr. piletina) i pas ostatak kaladonta poliže sa zubiju.

Od Beaphara možete nabaviti Dog-a-dent sprej za uklanjanje zubnog plaka, sprečavanje nakupljanja zubnog kamenca i neugodnog zadaha, zatim gel koji sadrži propolis ili žvakače tablete s klorofilom za dezinfekciju usne šupljine.

U Pet centrima možete nabaviti i raznorazne poslastice koje sprečavaju nakupljanje plaka i na taj način održavaju higijenu usne šupljine (Od Pedigreea-Rask kost, Denta mix, od Friskiesa Purine-Dental fresh, od Bernine-Denta strips, od Royal canina-Oral bar...).

Kada odlučite posjetiti Pet centar trgovine, potražite savjet od veterinara kako bi Vam pomogao izabrati najidealniji proizvod za Vašeg psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr