Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam papagaja, tigricu. Ženka je i stara je oko dvije godine. Kad sam je tek dobila od prijatelja, s njom je bio jos jedan mužjak iste vrste. Međutim, on je bio stariji jednu godinu od nje, nisu bili iz istog jata. Ženka ga baš i nije podnosila pa ga je svojim svakodnevnim kljucanjem i ubila. Nedugo nakon njegove smrti nabavila sam i drugog mužjaka, starog nepuna 3 mjeseca. U početku je sve bilo u redu, ona ga nije udarala, čak su se i super slagali, stalno bili skupa i igrali se. Međutim, nakon pola godine ona je odjednom postala agresivna prema njemu, stalno ga udarala. I on je nakon nekog vremena uginuo. Sada je ona potpuno pitom papagaj, često se igra sa mnom, stoji na mojoj ruci. Međutim, ja nisam kod

kuće dnevno 6 sati i tada ona bude sama. Ja ne znam šta da radim. Da li da joj nabavim ponovno para? Da li da nabavim više parova tigrica pa da ona može sama sebi odabrati mužjaka, svog para? Molim vas da mi pomognete!
Unaprijed hvala! 

O: Vaša "stara" papigica ne podnosi druge unutar iste krletke, jer je očito vrlo dominatna i ne dopušta pristup hrani, vodi ili igračkama.

Stoga Vam preporučam da nabavite drugu tigricu (mužjaka), ali ga držite u odvojenoj krletci u neposrednoj blizini "stare" papigice, tako da se mogu vidjeti i komunicirati te im neće biti dosadno.

Skupa neka budu samo van krletki i to samo u Vašem prisustvu, kako biste u slučaju napada opomenuli ženku ili je vratili u krletku kao kaznu.

Također, igrajte se i komunicirajte s obje tigrice istovremeno i jednakom pažnjom, da se ženka ne osjeti zapostavljenom jer će u tom slučaju napasti prinovu.



OZNAKE: