Povratak

Agresivno ponašanje udomljene tigrice prema novom vlasniku i ukućanima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Prije otprilike 2 mjeseca dobio sam od prijatelja 1 par tigrica jer se on nije bio u mogućnosti brinuti o njima. Trenutno spavaju pa je sve u redu. Kako me je tigrić znao i od prije odmah smo se složili, zato me je prijatelj i odabrao za njegovatelja, odnosno udomitelja. Međutim, u zadnje vrijeme malac pokazuje izraženu agresiju, ne samo prema svima u kući i onima koji mu se približe dok je u kavezu, nego i prema meni samome. Svaki put kad dođem u njegovu blizinu spremno me čeka nagnut na krletku u mom smjeru da me ugrize ili mi se suprotstavi. Srećom, kod promjene hrane i vode nema problema, samo zviždi, pjeva i slično. Dakle, hranim ga hranom za manje ptice s dodacima vitamina i minerala. Također mu dajem i zelenilo svaka 2-3 dana, isto tako i voće -naizmjence. Također, ima i sipinu kost svakih mjesec dva novu, ovisno o tome kolko jedu i grickaju. Ponekad im napravim i mješavinu mrkvice i žutanjka i svega toga finoga, malo meda, malo kima. Katkad kad je pušten (još malu ženkicu ne puštam pošto je još malo prestrašena) pojede sa mnom jedan smokić i super se slažemo. Na dnu ima i sitnog šljunka, a za vrijeme ljeta imaju svoju kadicu s vodom (tamo još tijekom ljeta, a i sad je spremna). U krletci ima ogledalce i zvončićce i ljuljačku i prečkice i svega lijepoga. Dajem mu i dodatno

krmivo, ono na štapićima, dakle sve je, čini mi se, u redu s ishranom i mirom, nije pod stresom, trenutno, spavaju u sobi uz kipan prozor i lagano grijanje koje je otprilike 3 metra od kaveza. Dakle, nakon svega ovoga, koji bi mogao biti problem njegove agresije? Ne dajem mu gline, to sam vidio da bi isto bilo korisno, ali nisam siguran za njih tak malene. Dosad sam imao otprilike 5 tigrica i 1 nimfu i sve su bile savršene. Hvala vam na odgovoru. Krešimir

O:
Tigrice inače nisu agresivne ptice i u normalnim uvjetima ne običavaju gristi. Eventualno se takvo ponašanje može javiti u vrijeme gniježđenja. Ipak, ako tigrica postane agresivna to može biti posljedica straha, teritorijalnosti, ljubomore ili nekakve iritacije.
 
Ptice koje napadaju zbog straha su najčešće preplašene od novog vlasnika ili nove okoline pa im stoga treba dati vremena da se smire i priviknu na promjenu.
 
Što se tiče teritorijalnosti, ona je obično izraženija kod ženki nego kod mužjaka, iako se može javiti i kod njih. U takvim slučajevima ptice vrlo ljutito čuvaju svoje krletke pa znaju i ugristi, osobito ako ih se pokuša uzeti u ruku. Tada je bolje da se tigricu najprije pusti van iz krletke, a tek onda uzme u ruku. U većini slučajeva se to događa zato što ptice krletku doživljavaju kao mjesto za gniježdenje, osobito zato što je, poput gnijezda, uvijek pozicionirana na istom mjestu. Neki uzgajivači preporučaju u takvim slučajevima da se krletka jednom tjedno premjesti na novu lokaciju. Također se preporuča promijeniti mjesto i igračkama, a sve kako bi tigrica izgubila interes za čuvanjem.
 
Što se pak tiče ljubomore, ona se javlja kod papigica koje su jako vezane uz svoga vlasnika. Takve će tigrice reagirati u slučajevima kada se vlasnik već samo približi nekom od članova obitelji ili, na primjer, kada uzme u ruke drugu pticu. Uzrok tome je što tigrica takvo ponašanje vidi kao prijetnju vašem odnosu.
 
Agresija može ponekad biti i posljedica neke iritacije. To može biti slučaju za vrijeme mitarenja, kada je tigrica umorna ili kada joj jednostavno treba prostora.

U svakom slučaju važno je poštivati njezine potrebe za mirom te izbjegavati bilo kakvo vikanje ili izgrđivanje kada Vas tigrica pokuša ugristi jer ona svejedno neće razumijeti takvu metodu discipliniranja. Najbolje je pticu u takvim slučajevima potpuno ignorirati i odnositi se prema njoj kao i obično.
 
Kako biste otkrili pravi uzrok agresije Vašeg ljubimca preporučam Vam da pokušate voditi nekakvu vrstu dnevnika te da zapisujete u kojim se je sve situacijama tigrica postavila neprijateljski prema Vama. Vjerujem da ćete već kroz nekoliko dana odgonetnuti te, nadam se, riješiti uzrok takvom ponašanju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr