Povratak

Albino nimfa i osjetljivost na sunčevu svjetlost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Poštovani, bila sam roditelj muškoj šarenoj nimfi 16 godina, dosta sam naučila o njihovom ponašanju. Sada imamo mladu albino nimficu. Pretpostavljam da je duže od mjesec dana bio u dućanu, ćelave glave i užasno prestrašen. Sada se fino oporavio, prekrasno izgleda, prepoznaje rituale kupanja, hranjenja i puštanja van iz krletke. Pošto smo ga uzeli na jesen, nisam do sada primjetila probleme s njime. Uglavnom, ujutro kad sunce uđe u prostorije poludi i cijuče non stop i doziva. Kada ga dođemo pogledati, smiri se, no čim izađemo bude još gore i ta ludnica traje do 14 sati. Nekad nije ni bitno je li netko uz njega ili ne, opet će vikati i biti uzbuđen radi vanjskog svjetla. Rješenje je da spustimo rolete i upalimo normalno svjetlo i tad se smiri, igra se i pjevuši.  Je li moguće ako je albino da je prosjetljiv na sunčevu svjetlost pa se toliko uzbudi? Nikolina

O: Pigment ima brojna svojstva, od utjecaja na kosu, kožu, oči, perje i krljušti do različitih hormonalnih funkcija. Najpoznatiji pigment je melanin koji ima nevjerojatnu sposobnost apsorbiranja UV svjetlosti.  Njegova uloga proizlazi iz kompleksne strukture i kemijskih svojstava, primjerice ima poluvodička obilježja, stabilan je radikal, ubija slobodne radikale.

 Zahvaljujući cijelom nizu ispitivanja otkriveno je kako sisavci pretvaraju solarnu energiju u metabolitičku energiju uz posredovanje melanina, no zanimljivo je da albino biljke i životinje nemaju tu mogućnost.

Albino jedinke nemaju melanina u koži, ali ni u šarenici oka pa je vjerojatno da takvim ljudima i životinjama smeta sunčevo svjetlo. Kod zdravog oka pigment šarenice sprečava sunčevu svjetlost da ulazi u oko bilo gdje drugdje osim kroz zjenicu. No, albinima je šarenica gotovo prozirna pa svjetlost može nesmetano prolaziti kroz nju i uzrokovati iritaciju oka.

Kada bi albino nimfa živjela u svojoj domovini Australiji, vjerojatno bi joj bilo jako teško funkcionirati u takvoj okolini.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr