Povratak

Bolesni fazan - gubitak ravnoteže, dezorijentiranost, vrtnja u krug / Napadaji i simptomi od strane živčanog sustava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Tražim već nekoliko dana po internetu i ne mogu naći ništa pa se obraćam vama u nadi da ću dobiti savjet. Imam platinastog fazana starog godinu dana i sad je počeo gubiti ravnotežu i iz dana u dan je sve gore, stalno je na zemlji, napuhnutog perja, više ne spava na grani i događa mu se da ga zanosi u desno, ponekad ga toliko zanese u stranu da padne i vrti se na desnom krilu. Jako mi ga žao da pati, a ne znam kako mu pomoći jer kod mene vetrinari nemogu postaviti dijagnozu. Ponaša se kao da je izgubljen u prostoru i vremenu.
Dejan

O: Iz Vašeg opisa ponašanja fazana moglo bi se naslutiti da je riječ o simptomima od strane živčanog sustava. Gubitak ravnoteže, nemogućnost koordinacije vlastitih pokreta i motorna disfunkcija, trenutačni i nagli gubitak svijesti i/ili povremena dezorijentiranost, vrtnja u krug, trzanje mišića određenih partija tijela, ponekad i nekontrolirane kretnje oka (tzv. nistagmus) samo su neki od simptoma koji upućuju da životinja ima napadaje odnosno da se nešto zbiva u centralnom živčanom sustavu.

Naravno da je izuzetno teško, praktički nemoguće, donijeti dijagnozu bez kompletnog kliničkog pregleda životinje sa posebnim naglaskom na neurološki pregled. Ono što je nama moguće je pretpostaviti o čemu je doista riječ.

Neki od potencijalnih uzroka koji dovode do pojave napadaja i ispoljavanja svih tih simptoma su sljedeći:

• Trovanje i to prvenstveno teškim metalima kao što su olovo ili cink, zatim pesticidima, ili zatrovanom hranom (npr. aflatoksinima gljivica). Neki od dodatnih simptoma koji se mogu pojaviti kod ovog uzroka jest i gubitak apetita, dehidracija,  proljev i upala crijeva, s time i dugoročni gubitak tjelesne težine.

• Nepravilna hranidba/malnutricija, odnosno nedovoljno unošenje vode, posljedična dehidracija i pregrijavaje organizma ( hipertermija),  manjak kalcija i vitamina D  ( hipokalcemija)  radi neizbalansiranog unosa ili nepravilnog funkcioniranja uropigealne žlijezde. Uz neurološke simptome takvo stanje, ako potraje, prate i kržljavost nogu, rahitis, loše opernaćivanje,i dr. Metaboličke bolesti su te  koje oštećuju jetru koja kao glavni filter u tijelu ne može više čistiti sve toksine iz tijela koji onda slobodno prodiru kroz krvno-moždanu barijeru.  

• Trauma odnosno ozljeđivanje s udarcem u glavu
• Tumor na mozgu
• Upala unutrašnjeg uha i vestibularni sindrom

• Zarazne bolesti kojih uzročnici mogu biti virusi (npr. bolesti uzrokovane Borna virusom, ili virusom zapadnog Nila,...), bakterije, te gljivice i plijesni od čega je najznačajnija gljivica Aspergillus (uzrokuje bolest zvanu aspergiloza) iako prvenstveno zahvaća respiratorni sustav, klinički simptomi ovise o načinu unosa gljivice u organizam.

Moj savjet u Vašem slučaju, ako doista životinju ne možete odvesti  veterinaru koji bi Vam bio od pomoći, da fazana stavite u prostoriju (ili veći kavez) u kojoj će imati vlastiti mir, po mogućnosti da prostor obložite nekim materijalnom koji će onemogućiti u slučaju napadaja da ptica ošteti krilo ii bilo koji drugi dio tijela. Ponudite ptici hranu i vodu, a ukoliko je ne želi uzimati morate ju hraniti na špricu sa drobljenom smjesom gotove hrane ili žitaricama i obavezno vodom u koju možete dodati žlicu, dvije šećera. Napadaje ćete teško sami moći spriječiti jer bi za to najbolje bilo dati antikonvulzante na bazi diazepama (valium), no to može dati samo veterinar.  Ukoliko životinja ipak hoće uzimati hranu i vodu, onda je stanje nešto bolje i u tom slučaju preporučila bih da u hranu ili vodu ovisno o obliku u kojem se preparat nalazi (tekućina , prašak,...) dodajete vitamine i minerale kako bi ptica u slučaju nedostatka u organizmu namirila potrebe. Što se tiče bolesti živčanog tkiva uvijek je preporuka davati B- kompleks vitamina koji su važni u mijeni tvari pri čemu vitamin B12 izravno sudjeluje u hematopoezi i od značaja je za metabolizam bjelančevina i nukleoproteina, te pomažu u stišavanju upale, u regeneraciji oštećenog tkiva i održavanju membranskog potencijala.

Neki od vitaminsko-mineralnih preparata koji su Vam dostupni u većim agro trgovinama ili veterinarskim ljekarnama su: Anprosol Aminopan ili Selene, Pro-Mac Poultry. Ukoliko već dodajete životinji u hranu neki od vitaminskih premiksa možete dodavati samo vitamine B kompleksa pojačano u obliku preparata Plibexa, za ljudsku upotrebu. U tom slučaju doza koju bi primjenili na tjelesnu težinu fazana je do maksimalno polovine tablete dnevno. Do predoziranja ne može tako lako doći jer su vitamini B- skupine topivi u vodi dakle suvišak se odstranjuje putem mokraće. Vitamine treba dodavati barem u periodu od mjesec dana naravno uz praćenje stanja i oporavka životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr