Povratak

Crvenoj rozeli curi nosić i povučenija je | Promjena ponašanja u vrijeme mitarenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Nastavno na upit i odgovor oko iscjetka iz nosnice tigrice, objavljen pod naslovom "Iscjedak iz nosa tigrice - rinitis ili upala nosnica / Dišni sustav ptica", da li bi isto obrazloženje i odgovor bio i u slučaju crvene rozele? Naime, imam crvenu rozelu staru 15 mjeseci kojoj u zadnja dva dana dosta curi nosić (a počeli smo grijati). Zanima me da li je preporuka ista kao u slučaju tigrice (odgovor sa linka)? Dodatno samo imam pitanje – da li je normalno da su rozele u vrijeme mitarenja ili promjene godišnjih doba povučenije, bojažljivije, tiše i slično ili ako se ponašanje papgice drastično promijeni od uobičajenog bi trebalo ipak provjeriti kod veterinara moguće uzroke povučenog ponašanja? Hvala puno i lijepi pozdrav, Ivana

O: Svakako, preporuke vrijede i u slučaju crvene rozele.
 
Nastojte da je papigicu uvijek u dijelu sobe gdje nije propuh, da isto tako nije uz otvoreni prozor ili na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Optimalna  temperatura za kućne papigice kreće se od minimalnih +10°C do maksimalnih +35°C. Ukoliko ste počeli grijati, predlažem da držite u prostoriji higrometar te uvijek kontrolirate količinu vlage u zraku, čiji je optimalni nivo 60-70%. Presuh zrak isušuje sluznicu nosnica te ona  u tom slučaju ne može ispravno obavljati svoju ulogu prve zaštitne barijere dišnog trakta. Sve ostalo objašnjeno je u navedenom odgovoru moje kolegice, objavljenom pod naslovom Iscjedak iz nosa tigrice - rinitis ili upala nosnica / Dišni sustav ptica.
 
Što se ponašanja tiče, ono ne bi smjelo  biti drastično promijenjeno u vrijeme mitarenja. Donekle mirnije i manje bučno, ali ako je promjena izrazitija trebalo bi pomnije ispitati što je uzrok. Svakako da to može biti i manjak određenih esencijalnih nutrijenata jer su potrebe organizma za njima u to doba povećane pa ukoliko  dodaci prehrani vidljivo ne pomognu, bilo bi uputno odvesti ptičicu na pregled. Naravno da i stres može odigrati svoju ulogu u potištenosti ptice; one su vrlo osjetljiva bića i svaka stresna situacija, a i mitarenje je  jedna od njih, ostavlja  traga u  fiziološkim procesima  organizma.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr