Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam papigu tigricu nešto manje od mjesec dana i primjećujem da se čudno ponaša. Uđe u posudu s hranom i svu izbaca van, ljuljačku ne pušta na miru dok ju ne sruši, raširi nogice pa se provlači sam ispod sebe, kad ga pustimo da leti stoji samo na jednom mjestu, a odleti tek kad mu se približimo, često bude nakostriješen. Vidim da jede hranu jer bude ljuskica, ali još ga nisam vidjela da pije vodu, iako se mota oko vode jer bude sav mokar. Uglavnom, čudno se ponaša pa neznam da li je to donekle normalno ili je možda bolestan? Puno hvala, Marina

O: Papigice tigrice su vrlo aktivne i društvene ptice.

U prirodi žive u jatima pa je gotovo svaka problematika ponašanja vezana za usamljenost. Ove ptice zahtijevaju puno ljubavi i pažnje pa su u suprotnome vrlo nesretne i na sve moguće načine žele privući pažnju na sebe. Vlasnici bi trebali svakodnevno provoditi puno vremena sa tigricama, igrati se s njima, pričati im, kako bi dobile svu potrebnu pažnju i osjećale se sigurnima. Ukoliko vlasnici često izbivaju iz kuće tokom dana, tigrica će biti vrlo usamljena, što će se najprije odraziti na njenom ponašanju, pa i na zdravlju. U tom slučaju, potrebno joj je nabaviti društvo. Kod Vaše tigrice ovakvo ponašanje je najvjerojatnije posljedica dosade, te nije posljedica nikakvog organaskog oboljenja ukoliko ima očuvan apetit i aktivna je. To što je nakostriješena, može biti posljedica neadekvatne temperature u prostoriji, vanjskih nametnika, bolesti, izmjene perja, ali i pokušaja da privuče pažnju na sebe.

Najbolje je nabaviti papigicu suprotnog spola s kojom će provoditi vrijeme cvrkutajući, čekati se itd. U početku je možda najbolje da ih stavite u zasebne krletke kao ne bi došlo do međusobnog sukoba. Krletke stavite jednu pored druge te koliko se papigice prihvate, ulazit će jedna drugoj u krletku. Papigice će i dalje imati odnos s Vama, te je moguće i da pričaju jedna drugoj riječi koje su naučile od Vas, za što je potrebno puno strpljena. Stoga, u potpunosti nije točno da tigrice u paru apsolutno prekidaju odnos sa svojim vlasnikom.

Vaša je tigrica kratko vrijeme kod Vas, moguće je i da je ovakva reakcija posljedica neadaptacije na novu sredinu. No, s vremenom će se zbližiti sa Vama, pa će biti situacija u kojima će dok je izavan kaveza ( tigrice su jako nesretne ako borave smao u kavezu) sjediti na Vašem ramenu ili glavi. Tigrice vole izvoditi različite akrobacije pa su podvlačenje pod sebe, "vješanje" na prečkama, istezanje i sl. savim normalne radnje.

Sigurno Vaša tigrica popije vode koliko joj je potrebno. Ukoliko ju hranite svježom hranom, manje i pije vode. To što bude sav mokar je sasvim normalna reakcija jer se vjerojatno pokušava kupati, što tigrica jako vole. Tigricama je kupanje vrlo važno za psihičko i fizičko zdravlje jer na taj način se spriječavaju zdrastveni problemi vezani za perje, dišni sustav itd.

Za kupanje možete koristite kadice koje su namjenjene tigricama, a možete ih nabaviti u našim trgovinama. U kadicu se stavi samo malo vode, kako se papigica ne bi ugušila, a opet dovoljno da se može kupati. Voda neka bude mlaka, a drugi put hladnija, kako bi vidjeli što Vašoj tigrici najviše odgovara. Jednu kadicu možete staviti u krletku, a drugu izvan, kako bi joj bila pristupačna dok je izvan krletke. Vodu u kadici je potrebno mijenjati više puta na dan, i može se koristiti svakodnevno za vrijeme ljetnih mjeseci, dok za vrijeme hladnijih dana, preporuča se kadicu koristiti 2 puta na tjedan. Ukoliko kadica bude onečišćena izmetom i sl., potrebno ju je momenatalno izvaditi, očistiti i napuniti svježom vodom. Neke tigrice više vole tuširanje, pa možete i probati ju špricati sa špricalicom za čišćenjue stakla itd., no pazite da je dobro očišćena od kemikalija koje su sadržavale. Mlaz neka bude poput prašine, ne prejak, i uvijek pticu špricajte odozdo prema gore. Ovo radite pažljivo kako se papigica ne bi uplašila, dakle ne preblizu papigi. Moguće je da u početku tigrica izbjegava tuširanje, što nikako nije razlog da ga prekinite jer će sigurno nakon nekog vremena tigrica početi uživati u tuširanju. Neka tuširanje traje maksimalno 3 minute. Za vrijeme kupanja i tuširanja svakako ne smije biti propuha, pa i inače, jer se ptičice vrlo brzo razbole. Kad se Vaša papigica u potpunosti pripitomi, može se sa Vama kupati i tuširati, pri čemu će razviti s Vama izuzetno prisan i čvrst odnos.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: