Povratak

Dolutali mladi vrabac - kako ga othraniti?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Danas mi je mali vrabac ušao u stan. Vratila sam ga na balkon, ali vraćao se dva, tri puta natragad pa sam ga odlučila ostaviti u krletci, da mu pomognem, da ga probam nahraniti. Pročitala sam po forumima da mu dam malo namočenog kruha, no nije htio jesti, otvarati kljun... Imam dvije tigrice i mali vrabac stalno pokušava doći do njih (stavila sam ga u krletku do papigica), sad me zanima bih li ga smjela staviti kod njih u krletku, bojim se da mu nešto ne naprave, a opet s druge strane možda bi mu one pomogle bolje nego ja? Hvala. Lijepi pozdrav, Martina


O: Ne preporuča se stavljati "slobodne ptice" zajedno s našim kućnim ptičicama radi opasnosti od tekuti, koji su "stanovnici" divljih ili slobodnih ptica. Ako se njima invadiraju Vaše tigrice, vrlo teško će se osloboditi istih.

Mlade ptice treba hraniti hranom koja će biti što sličnija njihovoj uobičajenoj, a to su crvići, mušice i razni sitni kukci.

Možete koristiti i suhu pseću ili mačju hranu koju treba usitniti, dodati također usitnjenog sjemenja, tvrdo kuhanog jaja i par kapi naranče. Od navednog dobije se smjesa (nastojati da bude što vlažnija) od koje se rade "crvići" i potom nude ptici ili se uguraju postrani kljuna.

U Pet centru možete nabaviti gotovu smjesu, koju treba ipak malo navlažiti da bi ptica lakše progutala, Moist Universal Food za vanjske ptice. Čim ptica počne jesti samostalno, nastojte je vratiti u prirodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr