Povratak

Epileptiformi napadaji kod personate

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam personatu koja je do sada imala nekoliko napadaja. Padne s prečke i pocne se nekontrolirano bacakati. Napadaj traje 10-ak sekundi. Potpuno se oporavi. Ovo što sam pročitao upućuje na epilepsiju, ili? Srdačan pozdrav. Saša

O: Ptice po svojoj prirodi skrivaju znakove bolesti zato što su one u prirodi plijen, a s obzirom na to da predatori traže simptome bolesti ili slabosti, ptica mora izgledati zdravo da ne bi postala meta lova. Zbog toga se vrlo često dogodi da kada ptica pokaže znakove bolesti već je veoma bolesna.

Iz Vašeg opisa simptoma se može pretpostaviti da postoji određeni problem u živčanom sustavu te se mogu opisati kao epileptiformi napadaji koji bi mogli upućivati na epilepsiju. Napadaji mogu biti rijetki (svakih mjesec dana) pa sve do toga da se događaju više puta dnevno. Poslije napadaja ptica se već nakon 30 minuta oporavi bez da su na njoj vidljive nekakve nuspojave. Međutim ako postoje problemi i nakon toga, može se raditi i o blagom moždanom ili srčanom udaru. Isto tako do napada mogu dovesti različiti toksini i otrovi (na primjer osvježivač zraka, deodorant...), teški metali, biljke, mikotoksini, čak i hipervitaminoza (višak vitamina u organizmu).

Nešto više o samim problemima sa živčanim sustavom kod ptica možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega, pod sljedećim naslovima:

Pareza (djelomična oduzetost) i paraliza (potpuna oduzetost), trzanje, asimetrični pokreti krila ili nogu, grčevi kod ptice

Kanarinac leži na dnu krletke na leđima i ne može se okrenuti / Napadaji i simptomi od strane živčanog sustava

Bolesna ptica – napadaji

Slabost, bolesna stanja i napadaji kod tigrica

Bitno je i napomenuti da se dijagnoza ne može postaviti samo na osnovu opisanih simptoma te Vam preporučujem da, ako ikako možete, posjetite Veterinarski fakultet u Zagrebu, Ambulantu za ptice. Radno vrijeme im je: ponedjeljak, srijeda, petak od 9.00 do 11.00 sati te utorak i četvrtak od 16.00 do 18.00 sati. Kontakt telefon: 01/239-0410.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr