Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije papigice i prvo me zanima zašto mi ženka od papige odjedanput iz čista mira počne kričat. Također me zanima, kad je papigama vrijeme za parenje? Zanima me i je li preporučljivo da se kavez sa vremena na vrijeme promijeni, tj. da se nabavi veći kavez. I zadnje pitanje, kako ću ja znati da je meni papiga "trudna"? Koji su simptomi? Volio bih znati kad da da počnem razmišljati da nabavim gnjezdo. Zahvaljujem, Željko

O: Tigrice u prirodi žive u bučnim jatima, pa stoga imaju kompleksni vokalni repertoar, a najglasnije su u jutarnjim i večernjim satima.

Karakteristično je za tigrice da većinom odmah ujutro počinju tiho crvkutati, a samo glasanje povezano je se osjetljivosti tigrica na količinu danjeg svjetla (odnosno utjecaja svjetla na žlijezdu hipofizu). Glasanje im je, kao i nama ljudima, način komunikacije. Kratki zvukovi poput klika većinom upućuju na društveni poziv, dok se glasno kričanje najčešće povezuje sa traženjem pažnje.

Sljedeće, tigrice vrlo brzo sazrijevaju, mogu se pariti već s 5 mjeseci, iako je najbolje dozvoliti im parenje tek s 12 mjeseci. O parenju tigrica pisao je kolega Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje.

Za uspješno parenje ptica dobar je pokazatelj iznimnog prijateljskog ponašanja među njima. Naime, iako se uočava međusobno hranjenje i udvaranje, tigrice su izbirljive glede partnera pa čak i kada se uočava da mužjak stavlja nogu ili noge na leđa tigrice kada god stigne ne dolazi uvijek i do parenja.

U tigrica ne postoje neki iznimni znakovi graviditeta, no u sitnijih i mršavijih jedinki uočava se blago zadebljanje u području donjeg dijela trbuha tek netom prije početka lijeganja jaja (dan do dva). Također, uočava se i blago mijenjanje ponašanja pa čak i blage nervoze a naročito ukoliko nema posebno mjesto za lijeganje jaja - gnijezdo i materijal za gnijezdo. U mužjaka se uočava zaštitničko ponašanje prema ženki, ali i općenito agresivnije ponašanje zbog nervoze ženke.

Ukoliko uočite parenje u Vaših ljubimaca svakako im osigurajte gnijezdo i prikladan materijal za gnijezdo. Tako će se dati ženki dovoljno vremena da se navikne na novi sadržaj u krletki, prepozna kao sigurno mjesto za lijeganje jaja, a materijalom će ona sama napraviti ugodnu podlogu u gnijezdo. Kao materijal može poslužiti običan papir, sijeno, vata za gnijezo (npr. proizvođača Karlie) ili vlati biljke sisal (npr. Karlie). Tigrica liježe po jedno jaje svaki drugi dan tijekom kojeg vremena se uočava kako ženka ne izlazi prečesto iz gnijezda osim da uzme hrane, vode, da obavi nuždu i uzme mali predah.

Kad se uoči lijeganja jaja, ženki je potrebno prehranu obogatiti većom količinom kalcija, a najbolji su izbor dodaci prehrani izbalansirani potrebnom količinom vitamina i minerala (Sera vitamini za ptice, Beaphar Vinka, JBL Vogelpic).

Što se tiče krletke za tigrice, općenito vrijedi pravilo kako one vole prostrane krletke u kojima mogu slobodno raširiti krila (min. 40 x 40 x 30 cm za jednu tigricu). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veća krletka pa je tako za 2 tigrice krletka treba biti min. 80 x 80 x 60 cm. Stoga, ukoliko je Vaš kavez za tigrice manjih dimenzija razmislite o nabavci veće krletke, no ako zadovoljava preporukama veličine krletke, nema potrebe za novom većom krletkom. Kako je tigrice preporučljivo puštati slobodne van krletke, sasvim im je dovoljna navedena veličina i dugoročno. Za promjenu krletke ćete se moći odlučiti ukoliko dođe do lomova dna krletke ili otpadanja boje sa rešetki (ukoliko imate krletku sa obojanim rešetkama).

OZNAKE: