Povratak

Gljivične infekcije kod ptica - aspergiloza i kandidoza (kandidijaza)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Već nekoliko dana, koliko sam primjetio, nimfa (14 godina) dok jede ima poteškoće, sporo jede i sjemenke joj se lijepe za kljun, spusta glavu i žmiri kao da je boli ili iritira. Kad ne jede, normalna je, leti, pjeva, igra se, no kod jela kao da joj nesto smeta... Kod nas u Vinkovcima nema veterinara specijaliziranih za male životinje pa mi ne vrijedi ići jer ne mogu pomoći (prijašnja iskustva). Prijatelj koji je veterinar kaže da su gljivice u pitanju 99%. Zvao sam veterinarsku u Vk, Osijek i nitko nema nikakav lijek, pa mi taj prijatelj kaže da mogu pokušati s kremom za djecu protiv gljivičnih infekcija, oralna primjena. Mogu vidjeti da je koža do kljuna nekako izritirana, nije jako, ali je... Ima nekakve blage naslage na kljunu, hrapave površine. Ako ima tko kakav savjet ili bilo što, uvijek je dobrodošlo... za sada ću pokušati s malo češnjaka i limuna u vodi pa se nadati Vašem odgovoru.
Hvala Vam unaprijed, Damir

O: U Osijeku se možete obratiti u veterinarsku ambulantu Vetosan, bitno je pregledati pticu i možda uzeti bris usne šupljine kako bi se utvrdilo o kojoj bolesti se radi.

Gljivične infekcije kod ukrasnih ptica su aspergiloza i kandidoza (kandidijaza).

Aspergiloza je respiratorna bolest ptica čiji je izazivač gljivica Aspergillus, koja se može naći svuda u našoj okolini.  Aspergillus se brzo razvija u toplom i vlažnom okruženju. Mikroskopske spore na gljivici postaju pahuljaste pa  loša ventilacija, loša higijena i  prašnjava sredina povećavaju šanse da se spore inhaliraju. Same gljivice ne izazivaju bolest, međutim ukoliko ptica nema jak imuni sistem, bolest će se lakše i brže razviti.

Čimbenici koji utječu su druge bolesti, stres, loša prehrana, loši uvjeti smještaja, nehigijenska sredina, oštećenje respiratornog sustava (npr.  radi udisanja dima ili para), kao i duže korištenje određenih lijekova poput antibiotika ili kortikosteroida. Bolest se očituje na dišnim putevima (pluća, zračne vreće), a mogu oboljeti golubovi, papige i kanarinci svih dobnih skupina. Bolesti pogoduju nehigijenski uvjeti - puno prašine, zagađena hrana i voda. Životinje počinju otežano i ubrzano disati, javlja se bijeli proljev, a smrt nastupa za nekoliko dana. Bolest se teško liječi, pa je potrebno pticama omogućiti higijenske uvjete.

Kandidioza je kvascima slična gljivica koja najčešće uzrokuje infekciju gastrointestinalnog trakta i to prije svega infekciju usne šupljine, voljke, a povremeno i ostalog dijela probavnog sustava pica, a raširena je u cijelom svijetu. Infekcija u mladih ptica, osobito ptica u gnijezdu, posebice je opasna. Vrlo je česta u ptića iz roda Agapornida. U odraslih ptica česta je u onih dugotrajno tretiranih antibioticima koji poremete normalnu mikrofloru probavnog sustava. Klinička slika ovisi o dobi ptice i imunosnom sustavu, a infekcija se najčešće očituje bijelkastim naslagama po usnoj šupljini. U tim naslagama, ako pogledamo pod mikroskopom, nalazimo gljivice, no često na lezije nasele i druge sekundarne bakterije.

Klinički znakovi u ptica mogu biti bolno uzimanje hrane i prazna voljka. Mlade ptice ne dobivaju na težini, nevoljke su, regurgitiraju ili povraćaju. Ponekad se pojave abnormalnosti na kljunu i nekroze po jeziku. Pojavljuje se i kataralni do mokuzni eksudat iz usta karakterističnog mirisa. Ne smatra se vrlo kontagioznom, ali se može raširiti u jatu ako se upotrebljava isti pribor za hranjenje. Sustavna bolest izuzetno je rijetka, no ako se pojavi, gljivice se mogu naći u krvi, koštanoj srži i parenhimnim organima.  Infekcija se može pojaviti i na koži, češće na glavi i vratu golubova što uzrokuje čupkanje perja. Dijagnoza se u tom slučaju postavlja na temelju biopsije perja ili mikroskopskom pretragom perja. Patološke promjene očituju se u obliku kliničke slika, a loša higijena u nastambi i dugotrajno liječenje antimikrobnim pripravcima podupiru sumnju na bolest. Izravnom mikroskopskom pretragom mogu se naći hife kvasnica. Nacijepljivanjem na hranjive podloge za gljivice, poput Saouraudova hranjivog agara, sigurna dijagnoza se može pstaviti za najviše 5 dana. Valja biti pažljiv pri prosudbi bolesti, s obzirom na to da je kandidijaza često sekundarna bolest. Infekcija se lagano liječi peroralnim uzimanjem lijekova antimikotika (poput Nistatina), uz potpornu terapiju vitamina A i C. Nistatin bi trebao davati kao  oralna otopina  koja se daje 3-6 ml /kg  ili 1 ml /350 g 2-3 puta dnevno kroz 7-14 dana. Osim toga, ketokonazol 1200 mg tablete (0,2 ml f.o., 0,8 ml vode i 50 mg lijeka) davati u vodi 7-14 dana.

Više o lijekovima koji se mogu koristiti te o samoj sumnji na bolest, možete saznati ako kontaktirate Vet. fakultet u Zagrebu, Ambulanta za ptice, Heinzelova 55, u njihovo djelatno vrijeme.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr