Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam par zeba i želeo bih da se razmnože. Kupio sam plastično gnezdo zatvorenog tipa, na njega ne obraćaju pažnju. Mogu li kokosov orah staviti kao gnezdo i koliki otvor da napravim na kokosovom orahu? U vodu sam im stavio E vitamin koji se koristi za ljudsku upotrebu, valjda im ništa neće faliti? Zebice se maze, spavaju zajedno, hrane se zajedno, sve je ok, ali jaja nema. Što se hrane tiče, pored muhara i prosa, dajem im mleven keks sa kuvanim žumancetom. Kavez je dovoljno velik. Šta da radim? Hvala unapred, Alexandar

O: Pticama,  posebno  zebicama,  treba  ponuditi  gnijezdo  isključivo od  prirodnog

materijala, poput drveta, slame, sušene trave, šiblja te kokosovog oraha, dapače. Otvor mora biti okrugao, tako da ptica normalno ulazi, ne preveliki da mladi ne bi u prvim danima ispadali.

Gnijezdo može biti samo za jedan par zebica, koje će oni doživotno koristiti i ispunjavati ga s ponuđenim materijalom (trakice od papira, vata - koju neki uzgajivači ne preporučaju, sušena trava).

Nakon što mladi izađu, gnijezdo treba očistiti, pobacati punilo, oprati četkom i vrućom vodom te osušiti.

Za ptičice nemojte koristiti vitaminske preparate namijenjene ljudima jer možete prekomjernom dozom opteretiti jetru ljubimaca, što dovodi do stvaranja masne jetre i nepoželjnih posljedica za zdravlje zebica.

Uskoro počinje prava sezona parenja ptica (proljeće), kada će biti i više sunčevog svijetla i snešenih jaja i podmladka. Stoga, uz malo strpljenja i Vašu brigu, vjerujem da nećete biti razočarani.

OZNAKE: