Povratak

Gouldova amadina - othrana ptića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo par Gould Amadina i, kako smo primijetili da se pare i da ženka liježe jaja na pod krletke, u krletku smo im stavili gnijezdo. Jučer smo u gnijezdu našli 4 ili 5 ptića, tek izleženih. Stavili smo im kao dohranu jajčanu hranu kupljenu u Pet centru pomiješanu s usitnjenim tvrdo kuhanim jajem. Ptice inače hranimo mješavinom sjemenki i barom u klasu, stavili smo im sipinu kost i redovito ih (naravno) čistimo i pazimo. Općenito izgledaju zdravo, živahno i zadovoljno. Imate li možda kakav dodatni savjet? Jako bismo željeli da ptičice prežive i odrastu, a nemamo nažalost nikakvog prethodnog iskustva - tako da je svaki savjet i više nego dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem. Lp, Ana


O:
Drago mi je da ste dobili male ptičice i da ih želite othraniti. No vjerojatno ste već i primjetili da mužjak i ženka skrbe za ptiće jako dobro i samostalno, što je prirodno urođeni instinkt. Odlično je što ste im u gajbu stavili gnijezdo jer kod ptića koji se izlegnu van gnijezda zna doći do deformiteta lokomotornog sustava.
 
Gouldova amadina snese inače 4-8 jaja, a oba roditelja skrbe oko jaja i kasnije mladih. Mladunci su posebne boje, glava bokovi i vrat su sivi, a krilna i repna pera su maslinasto zelena. U tek izleglih ptića unutrašnja strana krila je svijetlosmeđa. Kljunovi su crni sa crvenim vrhom. Noge su svijetlosmeđe. Vrlo mlade ptice imaju sa strane na boku vijenac florescentno plave boje kako bi ih roditelji razaznali u mraku.
 
Kod mladih ptića postoje dva kritična razdoblja u razvoju i to prvih 3-5 dana kada slabiji ptići u gnijezdu jednostavno ugibaju (prirodna selekcija) i drugo razdoblje - vrijeme odvajanja ptića od roditelja (prelazak na samostalno hranjenje). Mlade ptice gnijezdo napuštaju sa 19-20 dana, no i nakon tog perioda još ovise o roditeljskoj brizi. Potpuno su samostalni sa 40 dana starosti, a sa 9 mjeseci dobiju potpuno odraslu boju.
 
Što se tiče ostalih parametra važna je konstantna temperatura od oko 25°C i vlažnost zraka 70%. Također je važno pticama osigurati dovoljnu količinu svijetlosti tj. sunca. Ako nije moguće prirodno, onda lampama koje imitiraju sunčevu svijetlost. Ovim postupkom osigurat ćete dovoljnu količinu vitamina D3 koji je važan za ugrađivanje kalcija u kosti.
 
Nadam se da sam Vam pomogla ovim informacijama, a Vama i Vašim pticama želim sve najbolje.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr