Povratak

Gubitak perja oko anusa i lijepljenje izmeta na perje kod starije ptice / Što znači kad se ptica strese?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mušku papigu tigricu, kod mene je cca 11 g. Udomila sam je jer je nekome pobjegla, a vlasnik nije pronađen. U zadnje vrijeme oko guze joj se nakupljao izmet kojeg sam redovno čistila. Primjetila sam danas da joj od guze prema trbuhu nedostaje perja, čisti se svakodnevno, i nisam uočila da si ga pri tome sama čupa. Molim Vas za pomoć, kako da joj pomognem, pretpostavljam da joj perje više neće izrasti, ali bih htjela izbjeći daljnje opadanje. Ima dovoljno hrane, koja je kupljena u Pet centru, kao i svježe voće i povrće. Kao i poslastica, bara i sipine kosti. Isto tako sam primjetila da se u večernjim satima, kada se popne na svoju ljuljačku, kada ide spavati, zna stresti po nekoliko puta. Inače svaki dan je puštena, te sama odlazi u krletku kad joj dosadi. Za vrijeme kad je kod mene, nije doživjela nikakve stresove. To se do sada nije događalo i nije na propuhu, a i normalno se ponaša. Sam je u velikoj krletki, nije u skučenom.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći. S poštovanjem, Kristina

O: Razloga gubitka perja u okolini anusa i donjem dijelu trbuha kod Vaše papigice može biti više.

Moguće je da zbog učestalog pranja odnosno čišćenja tog perja u okolini došlo do gubitka perja, zbog gubitka zaštitnog voštanog filma, voštane izlučevine iz specijalizirane žlijezde koji pomaže u održanju savitljivosti, a također ima i ulogu zaštite protiv mikroba, čime se zaustavljaju bakterije koje uzrokuju raspadanje perja. Odnosno vrlo vjerojatno je ptica u pokušaju da isčisti slijepljeni izmet počupkala i perje.

No, najviše se treba usredotočiti na to zašto se izmet lijepi na perje ptice. Kod zdrave ptice izmet se ne bi trebao lijepiti na perje odnosno moguće je da se to događa zbog toga što je izmet suviše tekuć, tj. vodenast, kašast. Vodenasti izmet može se pojaviti zbog crijevnih disbakterioza, upale crijeva te kod bolesti bubrega.

Bolesti obično prati i slabost životinje, nakostriješenost perja i slabiji apetit, no ne mora nužno. Sve ovisi o boji samih ekskremenata da li su kašasto zelenkasti, smeđkasti ili sa više vodenaste bijelkaste primjese. Da bi se točno otkrilo uzrok najbolje je uvijek ptičicu podvrgnuti kompletnom kliničkom pregledu kod veterinara te izmet odnijeti na pretragu u laboratorij da se vidi koje bakterije su potencijalni uzročnici ili pak jesu li u pitanju crijevni nametnici.

Kako je ptičica starija, definitivno odlazak veterinaru može biti šok za nju pa bi moj savjet bio da ptičicu sami doma promatrate, pojavljuje li se mekši izmet cijelo vrijeme kroz dan ili samo nakon uzimanja nekog od dodataka tipa voća, povrća (rekli ste da jede dosta svježe hrane)? Bude li ona i napuhnuta nakon uzimanja takve hrane ili ne? Koliko često joj na tjednoj bazi nudite svježe, ako je to više od 2-3 puta, probajte smanjiti.

Ujedno za regulaciju izmeta dostupan je u ponudi našeg dućana aktivni ugljen u drobljenom obliku kojeg možete pričici posuti po smjesi sjemenja kojeg joj dajete na dnevnoj bazi, kroz 4-5 dana da ga kljuca pomalo pa probajte vidjeti da li se štogod promjenilo. Ako mislite da ga pVaša ptičica neće htjeti takvog uzimati, postoje i kapi koje se primjenjuju u vodu za piće Santalina K3, koja je indicirana kod svih stanja slabosti odnosno, crijevnih problema. U slučaju da se u izmetu ništa ne promjeni nakon davanja navedenih preparata, pokušajte sa dodavanjem vitaminskih kapi za nadopunu vitamina kojih vrlo lako može biti u nedostatku bez obzira što ptičici redovito dajete voće i povrće, ptičica je starija i može imati povećane potrebe pogotovo za vitaminom A i B- kompleksom. Preparati Seravitamin plus te Versele- laga Omni-vit dostupni su i u našim Pet centar dućanima u obliku kapljica koje se svakodnevno daju u vodu za piće. Vitamini bi također trebali pomoći osim u kondiciji i kod ponovnog opernaćivanja dijela na kojem je papigica izgubila perje.

Ukoliko ništa od navedenog ne pokaže rezultate, s minimalno prouzročenog stresa pticu odvedite veterinaru, specijalisti za ptice, možda ptica mora biti stavljena na antibiotik naravno uz prethodno obavljen pregled i dijagnostiku o čemu se doista radi.

Vaša zabrinutost oko toga što se navečer ptica par puta kompletno strese je bezrazložna, naime ptice se na taj način opuštaju i često to znaju raditi i nakon dnevne higijene, tj. čišćenja. To je prirodni oblik njihovog ponašanja i ne ukazuje na patologiju osim ako se ptica ne trese cijelo vrijeme i ne vidite da je našušurenog perja što može biti iz razloga što joj je hladno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr