Povratak

Infekcije zračnih vrećica / Promjena boje perja u tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Srdačan pozdrav iz Sarajeva. Dvije tigrice imale su upalu zračnih vrećica  ispunjenih tamnom tečnošću u kojoj su se nalazile bijele grudvice u obliku manjih zrna riže. Obje su uginule. Sada su se isti simptomi pojavili i kod treće tigrice, koju sam nabavio iz drugog jata, ali je bila u kontaktu sa uginulim pticama. Jako se pila, zateže nogu na suprotnoj strani tijela, gricka kavez i sve ostalo, orjentisana, uzima hranu, ali dosta rasipa istu, uznemirena je, mada se javlja drugim pticama. Pošto kod veterinara koje sam obišao u Sarajevu nisam uspio naći odgovor i pomoć, molim Vaše mišljenje i savjet za terapiju. Molim alternativno lijek iz humane lepeze jer je izbor lijekova za peradarstvo jako mali.

Želim dodati da je stolica tigrica normalna, nalaz negativan na Coccidiosis Avium, korištena terapija: Sulfadimidin, Enrocin 10%, Garamicin i Bactrim (Humani). Također tigrice blago (pastelno) mijenjaju boju perja na glavi,krilima i repu,bijele dobijaju nijansu plave,a plave tigrice dobijaju nijanse bijelo.
Uz najljepše želje hvala,
Muris

O:  Najprije nekoliko riječi o upali zračnih vrećica kod tigrica.

Naime, upala zračnih vrećica nastavak je upale pluća ili donjih dišnih puteva u ptica, a ona se očituje otežanim disanjem različitog stupnja. Sve ptice prijemljive su na ovo oboljenje, a akutni slučajevi manifestiraju se naglim uginućem ili otežanim disanjem sa udaranjem repa. Ptica je obično potištena, nakostriješenog perja i smanjenog apetita. U kroničnih slučajeva prisutno je dugoročno slabljenje, letargija i često čujan klik ili čegrtanje prilikom disanja. Akutni slučajevi obično su rezultat virusne ili bakterijske infekcije ili inhaliranih plinova. Ptice su izuzetno osjetljive na toksične plinove (u kućanstvu - plin u kuhinji, kuhinjske pare prilikom kuhanja, sredstva za čišćenje, osvježivači prostora i sl.). Kronični slučajevi upale zračnih vrećica rezultat su zanemarene akutne upale ili sporog razvitka infekcije, kao što su one uzrokovane plijesnima ili gljivicama.

Također, u ptica se javlja infestacija parazitima zračnih vrećica  (Sternostoma tracheacolum), a uzrokuje znatne poremetnje disanja u zahvaćenih ptica. Moram napomenuti da se rijetko javlja u tigrica. Ovaj parazit naseljava se duž dišnog sustava u ptica, a prenosi se direktnim kontaktom kroz usta od jedne ptice na drugu. Najčešći prijenos događa se upravo kada majka hrani mlade ptiće regurgitacijom hrane ili ako se odrasle ptice međusobno hrane (mužjak i ženka). Prijenos također nastupa pijenjem vode iz kontaminiranih pojilica. Klinički znakovi uključuju otežano disanje uz otvorena usta, što ima karaterističan zvuk klika. Disanje je ponekad toliko otežano da se javlja hvatanje zraka. Drugi znakovi su: kašalj, iscjedak iz nosa, promjene glasanja, lupkanje repom, slabljenje i gubitak tjelesne težine. Ugibanje nastupa kod težih slučajeva infekcije zbog nakupljanja sluzi u plućima i zračnim vrećicama i akumulacije Drugih respiratornih eksudata, što dovodi do obstrukcije dišnih puteva. Ne postoji vanjskih znakova blage infekcije, već u težim slučajevima ptica razvija akutnu respiratornu bolest sa karakterističnim piskutavim zvukovima, kihanjem, lupanjem repa i disanja otvorenih ustima.

Zatim, do simptoma otežanog disanja dovodi i hipovitaminoza A koja je i najčešća hipovitaminoza u ptica zbog neadekvatne prehrane. Klinički simptomi variraju u ovisnosti koji je organ zahvaćen - lezije na oku kao što je keratitis ili konjunktivitis, abscesi ili naslage u ustima ili grlu, kronični iscjedak iz očiju ili sinusitis, abscesi sinusa, i druge respiratorne bolesti.

Svaku upalu zračnih vrećica prati nakupljanje upalnog eksudata (tekućina) koje otežavaju izmjenu plinova, dovode do otežanog disanja te posljedičnog uginuća.

U liječenju infekcija zračnih vrećica pristupa se ovisno o uzročniku antibioticima ili antiparaziticima, zatim kortikosteroidima uz vitaminsko-mineralne dodatke. Od bakterijskih infekcija u ptica najčešći su uzročnici Gram negativne bakterije protiv kojih djeluju antibiotici koje ste i naveli (Sulfadimidin - sulfonamid - nešto rjeđe se upotrebljava u liječenju ptica, Enrocin 10% - enrofloksacin, Garamycin - gentamicin - rjeđe, Bactrim - trimetoprim-sulfometoxazol, te piperacilin i cefotaksim).

No, u ptica se, na žalost, znakovi akutne infekcije primijete tek nekoliko sati prije uginuća. Uginuće je često i prvi znak bolesti. Najčešći znakovi bolesti u ptica su: povišena tjelesna temperatura, odbijanje hrane, nakostriješeno perje, mukozni iscjedak iz usta, proljev i ubrzano disanje. Dakle, kako ste opisali, Vaša tigrica ima normalan apetit i normalno reagira na okolinu te prema tome nema potrebe za terapijom antibioticima. Prema gore opisanome, trebala bi pokazivati neke od tipičnih znakova bolesti u ptica da bi se moglo govoriti o kakvom problemu te pristupiti odgovarajućoj terapiji. Iako je bila u kontaktu sa uginulim tigricama, vjerojatnost za infekciju ovisi o mnogo faktora.

Što se antibiotika tiče, u veterinarstvu se koriste jednako vrijedni antibiotici kao i u humanoj medicini, kako sam i navela, a uvijek ih je bolje upotrebljavati jer su oni iz humane medicine prilagođeni metabolizmu čovjeka. Liječenje uvijek uključuje nekoliko faktora koje određuje njegovu uspješnost: da li je na vrijeme poduzeta terapija, da li je aplicirana primjerena doza lijeka kroz određeno vrijeme, opća otpornost organizma ptice, patogenost uzročnika, mjesto infekcije i dr., a ne samo izbor antibiotika.

Savjetovala bih Vam da redovito provodite preventivu, dakle, dezinficirate krletke i opremu jednom u 6-8 tjedana, sredstvima za dezinfekciju (Virkon-S, Ecocid, Canina CaphaDesclean sprej) jer se mnoge od infektivnih bakterija često nalaze u okolišu, dok su tek neke specifične za vrstu. Obično su izvori infekcije onečišćena hrana i voda te predmeti u okolini.

Tigricu hranite visokokvalitetnom i raznovrsnom hranom i redovito je vitaminizirate.

Što se promjene boje perja u tigrica tiče, treba napomenuti kako je ona uvjetovana faktorima okoline, nedostatkom vitamina i minerala ili pak njihovim suviškom, nasljednim defektima ili problemima s infestacijom parazita. Ako se radi o prvom mitarenju, promjena je genetski uvjetovana.

Općenito rečeno, boja perja određena je pigmentima, strukturalnim stanjem pera i kombinacijom navedenog. Pigmenti su kemijski spojevi koji absorbiraju svjetlo različitih valnih duljina, dok se struktura odnosi na fizičko stanje pera koje modificira ili odvaja valne duljine. Na strukturu pera mogu utjecati i vanjski čibenici poput parazita, prašine, svjetla, temperature, vlage, abrazije i sl. Osim toga, zabilježeno je i da je tamnija boja perja povezana s hormonalnim disbalansom.

Struktura pera također utječe na boju. Neke "boje" jednostavno su rezultat samih promjena u strukturi pera, koje tada utječu na refleksiju svjetla. Nekoliko je struktura pera koje imaju različitu ulogu u održavanju boje. Najvažniji dijelovi pera su: korteks (kora) - vanjski je omotač pera. U ovom sloju nalazi se žuti pigment nazvan psitacin. Spužvasta zona - srednji sloj koji u kontaktu sa sunčevim svjetlom proizvodi plavu i ljubičastu kombinaciju boja. I centar ili medula - sadrži crni i smeđi pigment, koji okružuje sitne rupice nazvane vakuole. Boje perja koje se vide kombinacija su pigmenata. Promjene u fizičkoj strukturi različitih slojeva u "korijenu" pera tvore različite mutacije. Npr. smanjenje debljine korteksa smanjit će količinu žutog pigmenta u peru. Također, smanjenje količine eumelanina u meduli utjecat će na interakciju ili interferenciju plave boje u spužvastoj zoni pera.

Promjena boje perja najčešće se događa u vrijeme mitarenja, no moguća je i neovisno o tome jer se konstantno izmjenjuju istrošena pera kako bi ptica mogla letjeti. Tijekom mitarenja tigrici treba osigurati mjesto za zaklon kako bi se osjećala ugodnije, čistu i kvalitetnu vodu za češće kupanje, treba izbjegavati davanje lijekova jer oni mogu utjecati na kvalitetu pera, osigurati adekvatnu prehranu koja će omogućiti izmjenu perja bez dodatnog stresa. Mitarenje je nutricionistički vrlo zahtjevno, a najviše što se tiče proteina (naročito aminokiseline lizin i metionin). Osim proteina, bitna je i enegija, vitamini, masnoće i minerali. Uz deficitarnu prehranu, mitarenje prolazi kroz nekoliko poteškoća: odvija se sporije, nova pera mogu biti nekompletna ili pak nedostajati, nova pera mogu biti druge boje ili boje slabijeg intenziteta, nova pera mogu biti krhkija i mutne boje, ptica može oslabiti i biti podložnija bolestima.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi držanja, njege i bolestima u ptica slobodno se obratite i na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u Ambulantu za ptice kućne ljubimce, čiji je telefonski broj +358-1-2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr