Povratak

Iscjedak iz nosa tigrice - rinitis ili upala nosnica / Dišni sustav ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Tigrici mi oko nosnica malo curi. Ne pokazuje  nikakve simptome bolesti,  jede, pjeva, skače, igra se, leti, normalno spava, izmet je u redu. Ne znam što joj je. Nadam se da je sve to normalno.

O: Ptice posjeduju vrlo jedinstven dišni sustav.

Ne posjeduju ošit, pluća se ne mogu širiti i imaju sustav zračnih vrećica koje ulaze u sastav mnogih kostiju. Nosnice su smještene na bazi kljuna, kod tigrica na takozvanoj pokljunici.

Nosna šupljina podijeljena je nosnim septumom na lijevu i desnu. Nosni septum čini hrskavica i kost. Jako prokrvljene tvorbe koje se zovu konhe prostiru se od postrane stijenke u nosnu šupljinu. Ima ih tri i povećavaju površinu iznad koje prolazi udahnuti zrak. On ulazi kroz nosnice i ide kroz nosnu šupljinu i putem se zagrijava i vlaži. Veliki sinus (infraorbitalni) okružuje oko i prostire se iznad i ispod kljuna. On ima samo gornji otvor što otežava drenažu tj. iscjeđivanje iz sinusa prilikom infekcije. Nosna šupljina filtrira čestice iz udahnutog zraka pomoću sluzi i malih trepetljika  i one onda budu progutane.

Rinitis ili upala nosnica se manifestira pojavom iscjetka. Pojava bilo kakvog iscjetka iz nosa ukazuje da je došlo do dišnog poremećaja. Iscjedak može biti proziran i oskudan pa do žut i mukoidni (gusti). Uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, strana tijela. Siromašna hranidba također može izazvati poremećaje u dišnom sustavu. Vitamin A je važan za zdravlje i integritet dišne sluznice. Njegov manjak ili potpuni nedostatak u hrani izaziva promjene na epitelu koji onda dopušta mikroorganizmima da kroz njega uđu u organizam. Također, deficitarnom hranidbom dolazi do opće slabosti organizma te oslabljenja imunološkog sustava. Prašina iz ptičjeg perja može izazvati rinitis, pogotovo u papiga. Smanjena vlaga zraka (pogotovo sada, npr. u centralnom grijanju) zajedno sa već spomenutim čimbenicima može voditi rinitisu. Na to su naročito osjetljive papige porijeklom iz vlažne tropske klime kao što su are makai i amazone.

Nosni iscjedak može postati žilav poput čepa i začepiti nosnice. Tada ga treba omekšati i odstraniti. Ti čepovi zovu se rinoliti.

Poželjno je napraviti kulturu uzročnika. Konhe primaju floru iz gornjeg dišnog sustava i usne šupljine. Indikacije za uzorkovanje su rinitis i periorbitalni sinusitis. S ovog mjesta uzorci bi se trebali uzimati tankim zavinutim štapićem za uzimanje brisa i usmjeriti ga ka rostralnom (prednjem) dijelu proreza, jer je bris uzet u kaudalnom (stražnjem) prorezu često onečišćen florom iz usne šupljine. Sinusitis i kronični rinitis indikacije su za uzorkovanje u području periorbitalnog sinusa. Uzorci se mogu prikupiti operativnim zahvatom ili laganim ispiranjem iscjetka uz pomoć igle i šprice. Normalan sinus trebao bi biti sterilan ili sadržati neznatnu količinu uobičajene flore probavnog sustava.

Nakon što korigirate moguće uzroke, a to je vitaminsko-mineralni dodaci u hranu i/ili vodu (Muta-vit, Prime, Beaphar Vinka Lebensvitamine), ovlažite zrak u prostoriji ako je jako suh te eliminirate prašinu, a iscjedak se i dalje zadrži ili se poremeti opće stanje, preporučam Vam da se javite u Ptičju ambulantu na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, 01/2390-410, koja radi ponedjeljkom, srijedom i petkom 10-12 h, utorkom i četvrtkom  16-18 h te subotom 9-11 h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr