Povratak

Ispadanje perja i svrbež - tekuti?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Obraćam vam se za pomoć jer mi je hitno potrebna. Prije 2 dana kupila sam u trgovini kućnih ljubimaca bastarda, starog samo godinu dana. Od trenutka kada sam je donijela kući ptica se jako uplasila i odmah joj je otpala 1 peruška (uplašila se u trenutku ubacivanja u kavez) potom joj je otpalo još nekoliko pera i već 2 dana samo češe dio na vratu. Perje više ne opada. Jutros sam primjetila da je dio vrata koji češe bez perja i crven je. Mislila sam da su neki paraziti ,ali nisam ništa primjetila ni na ptici niti u kavezu. Uz to, ptica je jako plašljiva i često otvara kljun kao da se hladi. Mislim da to "golo" mjesto još više iritira stalnim češanjem. Šta da radim? Zahvalna, Amra

O: Ispadanje perja može biti znak fiziološkog procesa u organizmu (mitarenje) ili pak znak određenih bolesti.

Stres je uglavnom pogodovni faktor za razvoj bolesti, no u slučaju Vaše ptice najbolje bi bilo posjetiti veterinara koji bi, na temelju kliničkog pregleda, odredio o kojoj je bolesti riječ.

Budući ste naveli da se ptica dosta češe, moguće je da se radi o ektoparazitima, točnije, o tekutima.

Tekuti (Dermanyssus gallinae) su bijelo-sivi, smećkasti do crvenkasti ektoparaziti koji se hrane krvlju. Obično su aktivni noću, stoga ih je preko dana vrlo teško uočiti (skrivaju se u pukotine kaveza ili prečki). Kod ptica obično izazivaju nemir, svrbež, manjak apetita, mršavost i ispadanje perja.

Dijagnoza se obično postavlja pregledom ptice, kada se uočavaju crvenkasta mjesta uboda ili se može napraviti pokus sa bijelom tkaninom, koju vlasnik preko noći stavi u kavez i, ukoliko je ptica invadirana, ujutro će se na tkanini naći monoštvo crvenkastih točkica.

Tekuti su paraziti kojih se vrlo teško riješiti, stoga je najbolje istovremeno tretirati pticu, ali i oprati kavez vrućom vodom, a zatim ga pošpricati istim insekticidom. U ponudi Pet centra možete naci Beapaharov '' Bogena birdspray'', insekticid protiv tekuti.

Osim ektoparazita, kao uzrok ispadanja perja, treba navesti i kožne alergije, stres, sindrom bolesti kljuna i perja, perne ciste i slično.

Kako biste dobili točnu dijagnozu, svakako bih Vas uputila da pticu odvedete na pregled kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr