Povratak

Korištenje akrilnih boja pri izradi igraonice i igračaka za papigicu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Htjela sam sama napraviti igraonicu za papigicu tigricu - bojala bih drvo akrilnim bojama na bazi vode pa me zanima bi li joj to stetilo? Naravno, ne bi imala pristup igralistu bar dva tjedna dok se sve ne osusi i ispari.
Hvala puno na informaciji. Srdačan pozdrav, Ana

O: Akrilne boje se uobičajeno sastoje od sljedećih komponenti: pigmenta (fino mljevene čestice), smole (vezivo) i otapala, koje je kod tih boja ustvari voda koja ispari; izbačeni su toksični i nikad potpuno isparivi razrijeđivači (nitro i uljani) koji su se nekada koristili kao otapalo. Akrilne boje na vodenoj bazi ne sadrže teške metale niti razrijeđivače, stoga su netoksične i neškodljive ako je u pitanju njihovo udisanje. Međutim, kod papiga je bitno grickanje i dodir sa sluznicom kljuna igračaka koje su je premazane akrilnom bojom; iako je to u malim količinama i pretpostavka je da trovanja nisu moguća.

Predlažem da prekontrolirate sastav Vaše akrilne boje i ako je moguće koristite što manje obojanih igračaka, odnosno da pri izradi koristite prirodne materijale, drvo, koru, slamke, trs...

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr