Povratak

Krasta oko oka ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Na oku nimfe se pojavila izraslina kao neka krastica, jedan dio se odlijepio, a drugi raste uz gornji kapak. Što da radim?
Željko

O: Kraste koje ste opisali i koje se donekle vide na fotografiji, mogu upućivati na različita stanja. Prije svega, kraste redovito prate ozljede koje su se zatvorile i cijele. U kavezu uvijek postoji mogućnost malih trauma, gotovo neprimjetnih, čak i na oku, pa o tome uvijek treba voditi računa.

Loša kvaliteta zraka, naročito suh zrak u vrijeme sezone grijanja, može imati za posljedicu pojačano suzenje oka, odnosno iscjedak i posljedično stvaranje suhih naslaga, koje izgledaju poput krasti. U tom smislu, pojedine ptice su osjetljivije od drugih i mogu reagirati već na male promjene kvalitete zraka. Ukoliko se radi o tome, poseban tretman nije potreban, a korisna može biti humidifikacija (ovlaživanje) zraka.

Konjuktivitis, također može uzrokovati kraste na vjeđama, pri čemu obično sluznica oka bude crvena, uz pojavu iscjetka i promjenu ponašanja; takva ptica, obično bude mirnija.U ekstremnim slučajevima, kraste mogu prekriti cijelo oko. Konjuktivitise uzrokuju mikroorganizmi, prvenstveno bakterije, ali i gljivice, paraziti i različiti iritansi.

Liječenje uključuje lokalnu primjenu antibiotika i kortikosteroida a korisnim se smatra dodati i vitaminske preparate u hranu ili vodu.

S obzirom na moguće različito porijeklo promjena na oku, preporučujem da kontaktirate Vašeg veterinara i pticu odvedete na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr