Povratak

Liječenje šuge i grinjavosti zračnih vrećica kod ukrasnih ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam problem sa nimfom. Imala je nekakvu izraslinu pored kljuna od 6-7 mm, boje kože kao bradavica. Odnio sam je kod veterinara koji mi je krivo dao antimikotik jer je mislio da je gljivica oko kljuna uzrok. Nakon što se inficiralo oko, morao sam ići do Osijeka u ambulantu gdje su rekli da su u pitanju grinje i da sam je krivo liječio. Dali su mi Maxitrol kapi i nakon 3 dana oko je kao staro, nije više otečeno i zatvoreno. Male izrasline oko kljuna mažem Betadine-om,  antiparazitskim pripravakom širokog spektra... Kljun se počeo čistiti, prima svoju sivu boju, one male izrasline pored kljuna ne rastu više, no čujem pucketanje dok je papiga u pokretu ili kad je uznemirena. Do ivermectina ili Ivemeca ne mogu doći pa ne znam čime da liječim ono na što jako sumnjam, a to je da su grinje došle do zračnih vrećica. Papiga leti kao prije, ima prigušen pjev, jede normalno, želi se kupati, ali je većinom vremena pospana, vidi se da je bolesna. Imate li kakav savjet kako da iskorjenim grinje iz vrećica zraka, bio bih Vam krajnje zahvalan.
Lijepi  pozdrav,
Damir

O: O spomenutim bolestima, tj. šugi kod papiga možete nešto više pročitati u prijašnjim odgovorima mojih kolegica: Promjene na kljunu tigrice – šuga i Šuga kod papigica. O grinjama u zračnim vrećicama možete pročitati više u odgovorima Bolesti kanarinaca i Neobični zvukovi i dahtanje kanrinca - grinje zračnih vrećica.

Za liječenje šuge kod ukrasnih ptica upotrebjavaju se razni preparati, od maslinovog ulja, timijanovog eteričnog ulja, tekućeg parafina, spojevi sumpora, spojevi fosfora, benzil benzoat, amitraz (Taktic 12,5% EC), fipronil (Frontline spot on/spray) i dr.

Posljednjih 15-ak godina ivermektin je najčešće upotrebljavani akaricid za suzbijanje šuge tigrastih papigica i sternostomoze kanarinaca (grinje u zračnim vrećicama). Uspjeh u liječenju postignut je pri eksternoj, tj. spot-on primjeni, pri čemu je ivermektin dan u rasponu doza od 0.4-20 mg/kg t.m. Ovaj lijek se pokazao djelotvornim, a tigraste papigice su bez nuspojava podnijele vrlo visoku dozu od 17.9 mg ivermektina/kg, tj. 1%-tna injekcijska otopina ivermektina danaje u količini od 0.05 mL/28 g t.m. Kanarinci su dobro podnijeli dozu ivermektina od 0.4 mg/kg t.m., pri čemu je bilo uspješno liječenje grinjavosti zračnih vrećica (sternostomoza). Da bi se ivermektin aplicirao u dozi od 0.4 mg/kg t.m., potrebno je prethodno pripremiti 0.02%-tnu otopinu ivermektina. 1% injekcioni iverktin se miješa u količini od 2,7 ml sa propilen glikolom u količini 7,3 ml, a ptici se kapne 0,05 ml takvog pripravka.

Za više informacija o liječenju i mogućnosti nabave lijeka obratite se na Vaterinarski fakultet u Zagrebu, Klinika za bolesti peradi, Ambulanta za ptice, Heinzelova 55.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr